Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Soud uzavřel kauzu drogového gangu ze Šumperska. Recidivista dostal dvanáct let

Dvanáctiletý trest odnětí svobody vyměřil ve čtvrtek olomoucký krajský soud pro Karla Směšného za výrobu a distribuci drog na Šumpersku. Jde o nejvyšší sankci pro člena organizované osmičlenné skupiny, kterou kriminalisté a celníci rozkryli v červnu 2021 při akci s krycím názvem Skak.

Za rozsáhlou výrobu a distribuci drog na Šumpersku potrestal olomoucký krajský soud Karla Směšného dvanácti lety vězení. Jde o nejvyšší trest z původní osmičlenné organizované skupiny. Poslednímu ze souzených mužů, Radoslavu Žákovi, uložil soud dva roky vězení. Případ zbylých šesti mužů soud pravomocně ukončil loni v červnu, když uzavřel jejich dohodu o vině a trestu. Skupina obstarávala přes kontakty v Polsku léčiva a chemikálie k výrobě pervitinu, zadokumentované množství podle policie stačilo na výrobu více než 100 kilogramů této drogy.

Karel Směšný obstarával od roku 2020 do poloviny roku 2021 jako člen organizované zločinecké skupiny působící ve více státech velké množství léků a chemikálií pro výrobu drog. V několika případech v dílně v Šumperku pervitin také vyrobil a v Sudkově ji prodával. Odsouzen je i za to, že v obci Chromeč převzal pro výrobu drog 15 kilogramů jódu a také červený fosfor; podle odborníků by se například z takového množství jódu podařilo vyrobit až 15 kilogramů pervitinu. Soud mu uložil i peněžitý trest 455 tisíc korun. Směšnému hrozilo deset až 18 let vězení. „Za obdobnou trestnou činnost stojí před soudem již potřetí,“ uvedl soudce Martin Lýsek.

Žákovi se naopak účast na organizované zločinecké skupině neprokázala, podle soudu nebyl proveden subjektivní důkaz o vědomé účasti na její trestné činnosti. I proto byl trest podstatně nižší, potrestán byl za distribuci drog a nález chemikálií při domovní prohlídce. Soud muže také dnes propustil z vazby, bude mít dohled probačního úředníka.

VIDEO: Soud potrestal drogový gang ze Šumperska, měl látky na metrák pervitinu. Nejvyšší trest je 8,5 roku

Olomoucký krajský soud potrestal šest členů drogového gangu ze Šumperska, který vyráběl a prodával pervitin. Kriminalisté a celníci zajistili šest kompletních varen a látky, ze kterých by bylo možné vyrobit až sto kilogramů pervitinu. Soud...

V původní osmičlenné skupině soud loni uznal dohodu o vině a trestu, pěti obžalovaným uložil tresty v rozmezí od 6,5 do 8,5 roku, jeden má trest podmíněný. Skupina podle kriminalistů nakupovala od lidí z Polska tablety s obsahem pseudoefedrinu a další chemikálie pro výrobu drogy. Podle policie šlo minimálně o 35 kilogramů červeného fosforu, jde o množství chemikálie, ze které je možné vyrobit až 106 kilogramů pervitinu, uvedl tehdy ředitel olomoucké kriminální policie Jan Lisický. Nakupovali také jód. Pervitinem zásobovali narkomany na území Olomouckého kraje, drogy však putovaly i za hranice kraje.

Na odhalení skupiny pracovali kriminalisté několik měsíců, dopadli ji předloni 3. června, zásah označili tehdy za jednu z nejrozsáhlejších akcí v historii kraje, podíleli se na něm i celníci, vojenští policisté a zásahová jednotka.

Na základě zkušeností a poznatků z tohoto případu odkryla policie loni i další organizovanou skupinu sedmi výrobců a distributorů pervitinu z Šumperska. Jeden z nich byl na útěku, dopaden byl v červenci na Orlickoústecku. Tito obvinění od podzimu 2020 podle Lisického vyrobili nejméně 6,5 kilogramu pervitinu, jeho hodnota na trhu je odhadována zhruba na 13 milionů korun. Cílem policie bylo podle Lisického dotáhnout do konce naprosté rozbití možnosti zásobování českého trhu chemikáliemi potřebnými pro výrobu pervitinu. „Případ Grate a Finis je stále ve fázi vyšetřování. Skutek je velice rozsáhlý, takže ukončení spisu ještě potrvá,“ konstatoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, drogy, pervitin, zásah, policie, soud, krajský soud, Šumpersko, Šumperk, Chromeč, Sudkov, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Soud uzavřel kauzu drogového gangu ze Šumperska. Recidivista dostal dvanáct let  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.