Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Motivem vražd v Olšovci na Přerovsku byla chorobná žárlivost. Muž střílel z nelegálně drženého samopalu

, aktualizováno 17. dubna 2023, 16:19

Motivem vražd v Olšovci na Přerovsku byla chorobná žárlivost. Pachatel, Slovák, v sobotu večer střílel z nelegálně drženého samopalu a poté si sám vzal život. Šlo o zbraň ze Slovenska, která byla vyřazena z armády. Muž zabil pár seniorů a jejich patnáctiletého vnuka. Jeho postřelené přítelkyni se podařilo uprchnout.

Kriminalisté od sobotního večera vyšetřují v Olšovci na Přerovsku násilnou smrt čtyř lidí. Jde zřejmě o tři vraždy a sebevraždu. Mezi mrtvými je podle všeho sedmasedmdesátiletý obyvatel obce, jeho přítelkyně a vnuk. Policie ubezpečila, že...

Tragická událost se odehrála v sobotu pozdě večer v malé osadě Boňkov v obci Olšovec na Přerovsku. Obec má zhruba pět set obyvatel. Tři mrtví byli v domě, tělo pachatele se podařilo najít o něco později ve strži poblíž domu. 

"Jedná se o naprosto ojedinělý případ v historii krajského ředitelství. Něco tak příšerného tady skutečně nebylo. Jde o čtyřnásobnou vraždu, jednu ve stadiu pokusu. Pachatel měl zálibu ve zbraních, což v kombinaci s naprosto chorobnou žárlivostí a latentní agresivitou namíchalo smrtící koktejl," řekl dnes na tiskové konferenci v Olomouci vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Jan Lisický.

Policie dostala oznámení o napadení osob krátce před půl devátou v sobotu večer. Do osmi minut do Boňkova dorazila první hlídka a v domě, který byl otevřený a svítilo se v něm, objevila tři osoby bez známek života. Okamžitě povolala posily, krajskou kriminálku, pořádkovou a zásahovou jednotku a vrtulník a rozjelo se rozsáhlé pátrání.

Termokamera ve vrtulníku později několik set metrů od domu ve strži identifikovala tělo. Šlo o padesátiletého vraha, který byl již po smrti. 

"Tento muž měl po předchozí hádce napadnout svou sedmačtyřicetiletou přítelkyni, kterou bodl šroubovákem do ruky a do krku. Žena utekla do prvního patra domu, kde se schovala s ostatními členy rodiny. Muž šel před dům, kde si vzal z kufru samopal a vrátil se do prvního patra. Členové rodiny se snažili držet dveře, aby se nedostal dovnitř. Muž naprosto bez váhání zahájil palbu přes zavřené dveře, vtrhl dovnitř a zlikvidoval rodinné příslušníky. Jeho přítelkyni se v pudu sebezáchovy podařilo bosé v ponožkách utéct ven a přes les se dostala do restaurace," popisoval příšerné okolnosti otřesného případu Lisický.

Žena měla obrovské štěstí, má těžká zranění, ale pokus o vraždu podle všeho přežije.

Krajský soud v Brně dnes za trojnásobnou vraždu z Kostelce na Hané na Prostějovsku uložil doživotí. Devětadvacetiletý muž loni koncem dubna zběsilým způsobem ubodal svého bratra, sestru a otce, přežila pouze mladší sestra. Muž se přiznal, řekl, že...

V domě zemřeli její matka ve věku sedmasedmdesát let, její stejně starý přítel a patnáctiletý vnuk.

"Vrah usmrtil tři oběti v obývacím pokoji, poté procházel celý dům a hledal svou přítelkyni. Pak vyběhl ven a pátral v okolí. Zřejmě poté, co uslyšel houkající sirény, ve strži u místního potoka obrátil zbraň proti sobě. Podle dosavadních zjištění byla motivem tohoto příšerného skutku naprosto nezvladatelná žárlivost," dodal Lisický.

Zda byl muž pod vlivem drog nebo alkoholu, určí až soudní pitva. Pokud by přežil, hrozilo by mu doživotí.

Na Slovensku byl muž trestně stíhán pro krádeže, násilnou trestnou činnost a nedovolené ozbrojování. V České republice pracoval, samopal měl nelegálně. Podle kriminalistů šlo patrně o jeden ze samopalů, které byly vyřazeny z armádních zásob, ale následně uvedeny opět do provozu a rozprodány. Celý skandál policie vyšetřovala pod krycím názvem Mars.

Podle Lisického šlo o zbraně ze stejné várky, které figurovaly v teroristickém útoku v Paříži v roce 2015. Při masakru v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a při následných útocích zemřelo 17 lidí. Samopaly byly sice po vyřazení z armády znehodnoceny, ale znehodnocení šlo poměrně jednoduše odstranit.

"Celá tragická událost se vyvinula velmi rychle. Na místě jsme byli osm minut od oznámení, bohužel už jsme ničemu nemohli zabránit," odtušil náměstek ředitele krajského ředitelství policie pro službu kriminální policie a vyšetřování Radovan Vojta.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky vražda, žárlivost, okres Přerov, Olšovec, Boňkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motivem vražd v Olšovci na Přerovsku byla chorobná žárlivost. Muž střílel z nelegálně drženého samopalu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.