Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Olomouckého podnikatele a sponzora hnutí ANO Spáčila potrestal soud za vydírání žen pěti lety vězení

Pět let za mřížemi by měl podle verdiktu olomouckého vrchního soudu strávit za mřížemi bývalý olomoucký zastupitel za hnutí ANO Jaroslav Spáčil. Odsouzený podnikatel podle soudu vydíral svou nevlastní sestru a dále také jednu ze svých zaměstnankyň. Nezákonným nátlakem od nich chtěl získat peníze, na které měl podle svého mínění nárok.

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil úhrnný pětiletý trest vězení bývalému olomouckému zastupiteli za hnutí ANO Jaroslavu Spáčilovi za vydírání dvou žen. Odvolání obžalovaného, který byl podle médií vlivným sponzorem hnutí ANO, ale i žalobce, který požadoval navíc peněžitý trest, odvolací soud zamítl. Podle rozsudku se snažil od žen hrubým nátlakem získat peníze, o kterých byl přesvědčen, že na ně má nárok. Využíval k tomu však nezákonných prostředků včetně zastrašování za pomoci najatých mužů z Ukrajiny. Spáčil, který je majitelem mezinárodní logistické firmy, byl odsouzen za pokus vydírání a za vydírání ve formě organizátorství a ve stadiu pokusu. Svou vinu popíral.

Muži původně hrozilo pět až 12 let. "Jeho jednání vykazuje velmi značný stupeň společenské nebezpečnosti. Nešlo o jednorázový exces, ale o jednání opakované, dokonce realizované osobami z ukrajinsky mluvícího teritoria," uvedl předseda senátu Milan Kaderka. Trest je podle něj uložen na spodní hranici trestní sazby, uložení trestu pod tuto hranici s ohledem na okolnosti případu není podle soudu na místě i přes dosavadní bezúhonnost muže. Vrchní soud zároveň zamítl návrh žalobce o uložení peněžitého trestu ve výši třech milionů korun s tím, že uložený trest je již dostatečný.

Za sexuální nátlak má přerovský expolitik Dostál podmínku. Tvrdí, že jde o mstu zaměstnankyně

Bývalému přerovskému politikovi Marku Dostálovi dnes olomoucký krajský potvrdil podmíněný trest za sexuální nátlak na jeho zaměstnankyni. Kauza se táhne už od roku 2017, Dostál svou vinu popírá a tvrdí, že šlo o mstu ženy, která mu zpronevěřila...

Spáčil ženy vydíral v letech 2019 a 2020, jedna pracovala v jeho firmě, druhá je jeho nevlastní sestrou. Bývalou pracovnici podezíral, že jeho společnost připravila o deset milionů korun, po nevlastní sestře chtěl, aby odkoupila podíl v jeho společnosti ve výši 7,3 milionu korun. Obhajoba žádala vrátit případ na kraj. Poukazovala například na to, že v potaz nebyla vzata jeho motivace. "Je to člověk, který se měl domáhat ve svém přesvědčení svých oprávněných nároků," uvedla obhájkyně. Podle soudu však taková motivace nemůže vést k nezákonným postupům. "Sama oprávněnost nároků neopravňuje potenciálního pachatele, aby se svých nároků domáhal způsobem, který je za hranou zákona," oponoval předseda senátu.

Podle spisu Spáčil k vymáhání peněz zvolil nevybíravé způsoby - bývalé účetní i jejímu manželovi opakovaně psal SMS zprávy, později se v nich objevovaly i fotomontáže erotických snímků i snímky ze sociálních sítí její dcery. Ženě také chodily zastrašující zprávy z ukrajinských čísel, za kterými stál obžalovaný. Bývalá pracovnice nátlak odnesla zdravotně, podnikatel ji proto podle rozsudku musí zaplatit odškodné 200 tisíc korun.

Nevlastní sestru zastrašoval prostřednictvím dvou mužů z Ukrajiny, které si podle spisu najal a platil jim i pobyt v ČR. Obžalovaný podle soudu stál i za vybudováním mobilního oplocení, které vyrostlo kolem pozemku její rodiny a vyvěšení plachty s hanlivými urážkami na adresu ženy. Nátlak muž podle rozsudku vyvíjel i na její rodinu včetně nezletilé dcery. Soud měl jako důkazy k dispozici zajištěné výhružné SMS zprávy, které korespondují s výpověďmi poškozených a také odposlechy, fotografie a e-maily. Svědčil proti němu i známý, který se podílel na stavění oplocení kolem pozemku Spáčilovy nevlastní sestry.

Od vzniku hnutí ANO v roce 2012 se Jaroslav Spáčil řadí podle médií k jeho nejvýznamnějším sponzorům. Podle Aktuálně.cz Spáčilova logistická firma EGT Express mezi roky 2013 až 2017 přispěla hnutí celkem 1,77 milionu korun. Web také uvedl, že firmě se dařil byznys ve veřejném sektoru, zakázky jí svěřovaly ministerstvo zdravotnictví, olomoucká radnice nebo ostravské letiště. Spáčil byl zvolen olomouckým zastupitelem v roce 2014, v dalších volbách nekandidoval a veřejnou funkci již nezastává.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, soud, vydírání, Jaroslav Spáčil, podnikatel, hnutí ANO, Olomouc, Vrchní soud, rozsudek, vězení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouckého podnikatele a sponzora hnutí ANO Spáčila potrestal soud za vydírání žen pěti lety vězení  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.