Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Senior z Litovle prodával vyřezávanou slonovinu v hodnotě tří set tisíc korun. Hrozí mu za to tři roky vězení

Až tři roky vězení hrozí osmdesátiletému muži z Litovle, který nabízel k prodeji soubor tří kusů vyřezávaných artefaktů ze slonoviny za téměř 300 tisíc korun. Kriminalisté ho obvinili z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Slonovinu měl muž doma více než třicet let.

Senior z Prostějova přišel o půl milionu. Naletěl na výhodné investice na internetu

O téměř půl milionu přišel senior z Prostějova, který na internetu naletěl na výhodné investování do garantovaných fondů ČEZ. Podvodníkům umožnil vzdálený přístup do mobilního telefonu a potvrzoval platby. Své peníze už podle policie...

Podle policie vyřezávané artefakty pochází z druhů přímo ohrožených vyhubením. Kriminalisté proto muže obvinili ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

"V polovině února měl nabízet k prodeji soubor tří kusů vyřezávaných artefaktů ze slonoviny za téměř 300 tisíc korun. Konkrétně se jednalo o padesáticentimetrovou pažní kost z přední končetiny slona a o dva sloní kly, každý o délce přibližně šedesáti centimetrů. Podle zjištění kriminalistů měl senior slonovinu neoprávněně přechovávat zhruba od konce 80. let 20. století," uvedla mluvčí policie Petra Vaňharová.

Znalecký posudek z oboru ochrany přírody ukázal, že artefakty pocházejí ze tří různých slonů, kteří jsou zařazeni do kategorie druhů přímo ohrožených vyhubením, chráněných mezinárodní úmluvou CITES.

"Držení takovýchto exemplářů je možné pouze v případě jejich jasně prokázaného původu. Všeobecně vzato je obchodování se slonovinou v rámci Evropské unie zakázáno. Odklon od zákazu může nastat pouze v případě udělení výjimky vydané příslušným krajským úřadem. Senior během svého počínání však nesplnil ani jednu z těchto podmínek," vysvětlila mluvčí policie.

U soudu nyní seniorovi hrozí až tři roky vězení, zákaz činnosti a zabavení slonoviny.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky senior, slonovina, prodej, obvinění, policie, věznice, Litovel, policie, Evropská unie, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Horak

To je tedy debilní rozhodnutí, to je možné jen u nás.

Čtvrtek, 29. června 2023, 10:05Odpovědět

Imperator Morava

teď ho budó lynčovat, jak dyby teho slona skolil vlastnima rukama.

Čtvrtek, 29. června 2023, 06:57Odpovědět

Senior z Litovle prodával vyřezávanou slonovinu v hodnotě tří set tisíc korun. Hrozí mu za to tři roky vězení  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.