Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vrchní soud potvrdil doživotí za vraždu pracovnice herny. Třiasedmdesátiletý muž ji v Olomouci střelil do hlavy

, aktualizováno 26. července 2023, 11:24

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil doživotí pro třiasedmdesátiletého Adolfa Hlubika za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Muž při loupežném přepadení loni v květnu střelil ženu do hlavy. Pracovnice herny v nemocnici bojovala deset měsíců o život, letos v březnu zemřela.

Recidivistovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci hrozí doživotí. Žena dlouho bojovala v nemocnici o život

Doživotí hrozí třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi obžalovanému z vraždy pracovnice herny v Olomouci. Loni v květnu ji střelil do hlavy poté, co mu odmítala vydat peníze. Žena několik měsíců bojovala v nemocnici o život, letos v březnu však...

U Vrchního soudu v Olomouci stanul Adolf Hlubik kvůli případu, který se stal loni 20. května na Masarykově třídě v Olomouci. Hlubik si počkal, až z herny odejdou všichni návštěvníci, a na pracovnici vytáhl revolver a žádal po ní peníze. Zbraň ukradl svému vnukovi. Napadená žena se mu snažila čin nejprve vymluvit a uchopit zbraň. Pak si sedla do židle a Hlubik ji z necelého metru střelil do hlavy. Vše se odehrálo za 51 sekund. Postřelená žena bojovala deset měsíců o život, zemřela letos v březnu. Po zavražděné ženě zůstala nezletilá dcera, se kterou žila sama. Soud jí přiznal odškodné milion korun, Hlubik má také zaplatit zhruba čtyři miliony korun zdravotní pojišťovně.

Hlubik konflikt nepopíral. U soudu však tvrdil, že mířil do ramene a poukazoval na to, že má vážně poškozený zrak. Jeho obhájce nesouhlasil s právní kvalifikací vraždy, podle něj Hlubik nejednal s úmyslem usmrtit poškozenou. "Když jsem vystřelil, neřekla ani au, nevěděl jsem, že je střelená. Kdybych věděl, že je střelená, sedl bych hned na první vlak a ujel bych, nečekal bych tady v Olomouci," řekl dnes Hlubik.

Podle předsedy senátu Vladimíra Štefana je právní kvalifikace na místě, stejně jako trest. Potvrdil tak verdikt krajského soudu. "Obžalovaný jeví známky značné nebezpečnosti, pohotovosti k velmi radikálním, násilným trestným činům za použití různých zbraní, zejména střelných. Pohnutka byla zvlášť zavrženíhodná, vyvolaná krajní bezcitností obžalovaného k životu a zdraví jiných lidí. Veškeré zákonné podmínky k uložení trestu na doživotí byly splněny," uvedl soudce.

Hrozivá agrese na Šumpersku. Mladík bil ženu francouzskou holí, zklidnil ho až policejní taser

Obvinění hned z několika trestných činů a hrozbu víceletého pobytu ve vězení mají na kontě po abnormálně agresivních incidentech dva mladíci ze Šumperska. Oba se pustili i do přivolaných policistů. Dvacetiletý muž napadl svou matku, francouzskou...

Podle soudu šlo ale o cílené směřování zbraně do bezprostřední blízkosti k hlavě poškozené. "Obžalovaný chodí sice se slepeckou holí, ale v onen den si ji uložil do úschovny na hlavním nádraží a následně je zachycen, jak si čte noviny a poté vstupuje do herny. Nepochybujeme, že zrakové postižení má, ale je nepochybné, že se to na samotném skutku neprojevilo," uvedl předseda senátu.

Podle žalobkyně Jarmily Ošlejškové jsou v tomto případě komfortní důkazy díky zřetelnému kamerovému záznamu, který vyvrací verze obžalovaného. Soud ho dnes veřejně přehrál v soudní místnosti. Doživotní trest je v tomto případě podle ní na místě i bez ohledu na jeho věk, který bývá v jiných případech polehčující okolností. "Obžalovaný bezcitně, bezohledně, pomstychtivě vystřelil na poškozenou, aniž by zaváhal. Choval se tak proto, že byl zvyklý řešit situace se zbraní v ruce a poškození pod hrozbou zbraně mu vyhověli. Paní poškozená si zde dovolila oponovat," řekla žalobkyně.

Hlubik má na kontě již loupeže, vyhrožování se zbraní i pobodání. V rejstříku trestu má podle soudce 13 záznamů, naposledy byl odsouzen soudem v Přerově v roce 2018 za nebezpečné vyhrožování, výtržnictví a nedovolené ozbrojování. V roce 1983 byl souzen také za vraždu spoluvězně v Leopoldově, tehdy dostal 21 let.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky vrchní soud, rozsudek, herna, vražda, pracovnice, Olomouc, Leopoldov, doživotí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud potvrdil doživotí za vraždu pracovnice herny. Třiasedmdesátiletý muž ji v Olomouci střelil do hlavy  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.