Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Erotická online chvilka přišla mladíka ze Šumperska na dvacet tisíc. Obětí vydírání přibývá

Erotický videochat s cizí ženou se pro mladíka ze Šumperska proměnil ve značně nepříjemnou záležitost, stal se totiž obětí vydírání. Neznámý pachatel si muže v intimních chvílích nahrál a vyhrožoval, že záznam pošle jeho rodině a kamarádům. Případem se zabývají policisté, odborníci varují před rostoucím trendem podobných situací.

Neznámá asijská dívka oslovila mladého muže ze Šumperska na internetové seznamce v polovině srpna. „Našli v sobě zalíbení a dívka mladíka přesvědčila, aby si stáhl aplikaci Telegram, prostřednictvím které by si mohli psát a zkusit video chat. Netrvalo dlouho a spojili se prostřednictvím video chatu, poprvé a taky naposledy,“ nastínila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Riskantní sdílení fotek. Nevhodné snímky nejen z dovolené mohou dítěti ublížit, varuje policie

Před až přehnanou aktivitou a sdílením osobních momentů na sociálních sítích varují i v letním období zástupci Policie České republiky. Problémové mohou být například odhalené či nelichotivé fotografie malých dětí, které už je potom prakticky...

Slovo dalo slovo, na displeji se objevila nahá slečna a na dálku započaly vzájemné erotické hrátky. Vzrušující situaci ale u mladíka vystřídal šok, displej ženy se po chvíli vypnul a objevilo se jeho vlastní video v choulostivé situaci. „Následovala zpráva s vydírajícím textem, aby zaplatil 20 tisíc korun, nebo bude video přeposláno jeho rodině a známým. Mladý muž měl obavy z možného odhalení, proto peníze raději odeslal na zahraniční účet,“ doplnila mluvčí Zajícová. Mladík pak zamířil na policejní služebnu. „Na základě zjištěných okolností jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vydírání,“ specifikovala mluvčí.

Preventivní rady
Nenechte se zlákat k erotickým hrátkám ve virtuálním prostředí!
Poskytnuté citlivé materiály mohou být lehce zneužity!
Vyděrač čeká na příležitost, získaný materiál může libovolně rozšiřovat!
Nezapomeňte, internet je věc veřejná!  
Zdroj: Policie ČR

O obdobném případu informovala policie v Olomouckém kraji také na konci července, kdy se obětí stal třiadvacetiletý mladík z Jesenicka. Podle online poradny E-bezpeci.cz se jedná o jev zvaný Sextortion, neboli vydírání prostřednictvím intimních materiálů. V kyberprostoru dochází podle Kamila Kopeckého z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého Olomouc k výraznému nárůstu vydírání. Hrozba se týká i dětí a mladistvých.

„V březnu 2023 jsme v naší poradně zaznamenali nárůst počtu hlášených případů o 48 procent, v květnu už to bylo o 77 procent. Oběti se bojí svůj problém nahlásit například policii, obávají se úniku citlivých materiálů na veřejnost, bojí se ostudy, která úniky provází. Zároveň však věří, že citlivé materiály jde z internetových služeb odstranit, realita je ale jiná,” konstatoval profesor Kopecký, který se specializuje na nebezpečné komunikační jevy v elektronickém prostředí. Jakmile se citlivý materiál dostane na internet, je jeho odstranění prakticky nereálné.

Podle Kopeckého je v této oblasti klíčová prevence a to zejména formou vzdělávání už na základních školách. „Na druhou stranu ze statistiky řešených případů je zjevné, že poučena často není ani dospělá populace – osvěta by tedy měla být směřována i na ni,“ podotkl vedoucí projektu E-bezpečí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, vydírání, masturbace, videohovor, intimní video, internet, sociální sítě, Policie ČR, Šumperk, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Erotická online chvilka přišla mladíka ze Šumperska na dvacet tisíc. Obětí vydírání přibývá  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.