Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Monitor zčernal a úspory byly pryč. Senior na Olomoucku se stal obětí podvodu

Další obětí internetového podvodu se stal senior z obce na Olomoucku. Ten uvěřil podvodnému investování do akcií. Místo přivýdělku mu ale podvodníci ovládli počítač a přišel o statisíce.

Na olomoucké kriminalisty se obrátil 68letý muž z obce na Olomoucku, který uvěřil podvodnému investování do akcií. Na sociálních sítích projevil zájem o investování do akcií, načež mu na telefon zavolala neznámá žena, se kterou se domluvil na úhradě vstupního poplatku. Muž podle instrukcí zaslal na požadovaný účet přes dva tisíce korun, aby mohl na akciovém trhu obchodovat.

Hned další den mu zavolal další člověk s cizím přízvukem, který mu mimo jiné zaslal email. „Jeho součástí byl link, který podle slov oznamovatele odkazoval na nějaký program,“ uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Petra Vaňharová. Pomocí softwaru pro vzdálenou správu se volající připojil k počítači důvěřivého seniora a ukázal mu, jak s akciemi obchodovat.

Muž z Přerovska přišel o 1,3 milionu. Naletěl na falešnou zprávu od správy sociálního zabezpečení

O více než milion a čtvrt přišel muž z Přerovska poté, co reagoval na podvodnou zprávu od správy sociálního zabezpečení, která požadovala ověření identity. Muž klikl na odkaz v emailu, byl přesměrován na falešné stránky banky, kde vyplnil osobní...

Několik hodin poté jej kontaktoval další muž, který taktéž prostřednictvím vzdálené správy ovládl jeho počítač. „Poté, co se senior přihlásil do svého internetového bankovnictví, mu na zhruba půl hodiny zcela zčernal monitor. Přitom byl však stále v kontaktu s volajícím, a i přes podezření, že je něco v nepořádku, potvrdil několik bankovních transakcí,“ pokračovala mluvčí.

Krátce na to přišla podvedenému muži SMS zpráva od jeho banky, aby kontaktoval infolinku, jelikož se změnil jeho denní limit pro platby v mobilním a internetovém bankovnictví. „Během telefonátu s bankou sice zablokoval platební kartu i internetové bankovnictví, ale i tak mu podvodníci již stihli z konta odčerpat přes půl milionu korun,“ konstatovala Vaňharová.

„Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Praktiky podvodníků jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné,“ upozornila mluvčí na nebezpečí internetových podvodů. „Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Nepoctivci ochotně nabízejí pomoc s investicemi, často s příslibem velkého výnosu,“ dodala v závěru.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky peníze, podvod, Policie, internetový podvod, statisíce, půl milionu korun, kriminalisté, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

šak to zme si vychřestili kličama ! Kapitalizmus nééhrubšiho zrna !!! Exekutor se ho nebude ptat, proč nemá love !

Neděle, 24. září 2023, 11:33Odpovědět

Adam Bernau

sódruhu, však já jsem tak šťastné...už jen kdyby nebyl prezidentem ten rozvědčík Pávek, tak by to bylo dokonalé

Čtvrtek, 28. září 2023, 16:54Odpovědět

Smazaný uživatel

Kdo chce víc,nemá nic. Je to marný,je to marný,je to marný.

Neděle, 24. září 2023, 06:54Odpovědět

Julius Augustýn Brázda

Na rovinu, dobre mu tak.

Sobota, 23. září 2023, 20:34Odpovědět

Monitor zčernal a úspory byly pryč. Senior na Olomoucku se stal obětí podvodu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.