Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Falešní bankéři zmanipulovali ženu z Přerova. Plán ztroskotal, když chtěli, aby jela do Brna

Strachem o finanční prostředky uložené na bankovním účtu zmanipulovali podvodníci ženu z Přerova, která se rozhodla jednat podle pokynů falešných bankéřů a bezpečnostních techniků. Ti ji přesvědčili k načerpání úvěru ve výši 450 tisíc korun a vložení peněz do bitcoinmatu. Přístroj v Olomouci ale nefungoval spolehlivě a alternativu našel šejdíř na telefonu v Brně. Takovou cestu dotyčná odmítla a raději kontaktovala policisty.

Historkou o napadení bankovního účtu a zneužití občanského průkazu k žádosti o úvěr vystrašili v pátek dopoledne podvodníci ženu z Přerova. Domnělý pracovník České spořitelny jí zavolal se sdělením, že si měla v Liberci zažádat o úvěr. „Žena se ihned ohradila, že o žádný úvěr nežádala a v Liberci nikdy nebyla. Pracovník se tomu divil a řekl, že má před sebou její občanský průkaz a jestli ho náhodou někde neztratila. Žena mu sdělila, že si je jistá, že občanský průkaz neztratila a ani jí nebyl odcizen. Podvodník na to zareagoval tak, že se musí jednat o podvod a zastavuje tedy schválení požadovaného úvěru. Poškozená muže navíc informovala, že má účet zřízený u jiné bankovní společnosti. Na konci hovoru jí sdělil, že zkontaktuje její domovskou banku a předá jim všechny podklady,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Teto, přepošli mi SMS s kódy. Žena ze Šumperka přišla o padesát tisíc, myslela si, že komunikuje s neteří

Sedmašedesátiletou ženu ze Šumperka okradl neznámý podvodník o téměř padesát tisíc korun poté, co se vydával za její neteř a po ženě chtěl, aby mu přeposílala SMS zprávy s kódy. Mělo jít o soutěž, ve které lze vyhrát jídlo v restauraci.

O pár minut později se telefon rozezněl znovu a ženě se ozvala údajná zaměstnankyně její banky, která chtěla překontrolovat její konto. „Pracovnice jí řekla, že u jejího účtu jsou uvedena dvě telefonní čísla, z nichž jedno bylo smyšlené a majitelka účtu ho neznala. Hovor pokračoval dál a zaměstnankyně banky ženu informovala o tom, že jde o kybernetický útok na její účet s tím, že ji ihned přepojí na pracovníka z bezpečnosti ochrany dat banky. Rádoby ochránce dat ženu několikrát opakovaně upozornil, že má napadený účet a že si musí zažádat o úvěr, aby nedošlo k dalšímu zneužití,“ vylíčila policejní mluvčí další ovlivňování oběti spolupracujícími podvodníky.

Ženu se podařilo pachatelům dostat pod tlak a ochromit manipulacemi a na radu falešného bezpečnostního experta odjela do Olomouce, kde si v bance požádala o úvěr ve výši 450 tisíc korun. Peníze vybrala v hotovosti a zamířila k bitcoinmatu v obchodním centru Olympia na okraji krajského města.

„Po celou dobu byla žena ve spojení s údajným pracovníkem banky, který jí radil, co má dělat a jak vložit peníze na chráněný účet. Přes sociální síť jí poslal kódy, za pomoci kterých měla vložit hotovost do uvedeného zařízení. První platba ve výši 24 tisíc korun se podařila, ale další již, naštěstí pro poškozenou, nešly provést. Na to muž zareagoval tak, že poškozené řekl, aby jela do Brna. To ale žena striktně odmítla a její rádce hovor ukončil,“ uvedla Zajícová.

Žena se snažila zavolat zpět na čísla, ze kterých jí předtím volali domnělí pracovníci bank, ale s nikým už se nedokázala telefonicky spojit. Když si uvědomila, že se zřejmě stala obětí podvodníků, kontaktovala policii. „Událost vedeme a prověřujeme pro trestný čin podvod,“ uzavřela mluvčí Zajícová.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, úvěr, falešný bankéř, napadení účtu, Přerov, Olomouc, Brno, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Recidivistům hned nasadit monitorovací náramky které jsou vyvinuty kvůli přetíženým věznicím, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nebo doma, jinak se z toho bahna nevyhrabeme. Kryplměny k okrádání lidí jako Proherní automaty chladů, pyramidové herbalajfy, deky, hrnce, zázračné přístrojky, teď i bendastándrogy v Brně mafii chybí. V emerice mají dvacet milionů narkomanů (a cca milion agentů 17-21tajnych služeb, to u nás je těch převlečených soudruhů soukmenovců víc)

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 10:21Odpovědět

Martin Vaněk

No, a až je naše Polulacie chytí (což je zázrak srovnatelný s mrtvých vstání Ježíše), dozvědí se, že "pachatelé" jsou "investiční poradci", komunikace probíhala zcela jinak, a u naší justiční mafie si s nimi vytřou zadnici... :-(

Úterý, 14. listopadu 2023, 09:19Odpovědět

Falešní bankéři zmanipulovali ženu z Přerova. Plán ztroskotal, když chtěli, aby jela do Brna  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.