Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Organizovaná skupina kolem dopravních zakázek v Olomouckém kraji: kriminalisté obvinili třináct lidí

, aktualizováno 14. listopadu 2023, 15:27

Po policejních raziích na krajském úřadě v Olomouci a na dalších místech zejména v Olomouckém kraji a dalších provedených úkonech obvinili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu 13 osob. Kauza se týká ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby. Všichni obvinění byli zadrženi jako podezřelí, mezi nimi zřejmě i krajský náměstek pro oblast dopravy Michal Zácha z ODS.

Překvapivý pondělní zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na olomouckém krajském úřadě a několika dalších místech vyvolal znepokojení. Podle dostupných informací se má případ týkat dopravních zakázek. Kriminalisté...

Celkem 13 fyzických osob obvinili v úterý 14. listopadu policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování. Elitní policejní útvar přistoupil v pondělí k realizaci případu, detektivové prováděli zásahy v sídle olomouckého krajského úřadu i na přerovském magistrátu, kde má coby uvolněný radní kancelář Michal Zácha (ODS). Ten je současně i náměstkem hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy. Právě nezákonného ovlivňování veřejných zakázek v oblasti dopravních staveb na území Olomouckého kraje se případ podle vrchního státního zástupce z Olomouce Radima Dragouna celý případ týká. Policisté přistoupili i k domovním prohlídkám a vyžádali si také dokumentaci například z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic.

„Stíhané skutky jsou posuzovány jako trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě podle § 256 trestního zákoníku, pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži podle § 257 trestního zákoníku, přijetí úplatku podle § 331 trestního zákoníku, podplacení podle § 332 trestního zákoníku, podvodu podle § 209 trestního zákoníku a zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 trestního zákoníku. Jedná se o trestné činy dílem dokonané a dílem ve stadiu pokusu. Většině obviněných je kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině podle § 361 trestního zákoníku,“ sdělil k případu žalobce Dragoun.

Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci byli všichni obvinění v pondělí zadrženi jako podezřelé osoby. „Aktuálně jsou obvinění vyslýcháni. Podle výsledků úkonů trestního řízení, které byly provedeny včera a dnes, je posuzována otázka důvodnosti dalšího omezení osobní svobody obviněných,“ komentoval možnost uvalení vazby na zadržené Radim Dragoun.


Michal Zácha (ODS) - uvolněný přerovský radní a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Foto: Olomoucký kraj

Podle informací ČTK by mezi zadrženými měli být také dva podnikatelé z menší stavební firmy či člen regionální rady ODS Robert Knobloch. O dalším postupu v mimořádné situaci chtějí jednat zástupci koalice Olomouckého kraje, která je ve vedení samosprávného celku od roku 2020. Kromě ODS ji tvoří Piráti, STAN, a uskupení Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj. Situací se zabývá také regionální rada ODS.

Rezignaci na funkce krajského náměstka i uvolněného člena Rady města Přerova požadují po Michalu Záchovi zástupci Pirátské strany. „Nedokážu si představit, že by náměstek Zácha vzhledem ke svému zadržení dál vykonával funkci náměstka hejtmana. Lidé, u nichž vyvstalo podezření z korupce nemají ve veřejných funkcích co dělat. S tímto jdeme ve středu na koaliční radu. Piráti vždy bojovali proti korupci a svých zásad se držíme. Krajská gesce dopravy měla problémy i v minulosti - vzpomeňme na takzvané Faltýnkovy deníčky. Je tak ke zvážení, zda by gesce doprava a sport měla vůbec spadat pod ODS, alespoň do doby, než se celá záležitost vyřeší,“ říká krajský radní Martin Šmída (Piráti).

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, organizovaná skupina, veřejné zakázky, dopravní stavby, Michal Zácha, ODS, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Táák a je tu další Dozimetr a zase co se tý če dopravy!!!!!!!!!!V Praze to byl STANdartní organizováný zločin a v Olomouci Ó Dé Essáci hyperkapitalismu!!!!!!!Že by náhoda!!!!!!!!V žádném případě ,naopak vrána k vráně sedá a rovný rovného si hledá!!!!

Středa, 15. listopadu 2023, 02:18Odpovědět

Organizovaná skupina kolem dopravních zakázek v Olomouckém kraji: kriminalisté obvinili třináct lidí  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.