Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Většina aktérů krajské kauzy se přiznala, jednoho z obviněných chce žalobce poslat do vazby

, aktualizováno 15. listopadu 2023, 10:25

Od většiny ze třinácti obviněných aktérů kauzy olomouckých dopravních zakázek se podařilo kriminalistům získat přiznání. O postupu ve vyšetřování informovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Organizovaná skupina měla podle Deníku N nezákonně fungovat dle pokynů vysoce postavených regionálních politiků z ODS Michala Záchy a Roberta Knoblocha. Právě na podnikatele Knoblocha navrhuje žalobce uvalení vazby.

Při pondělní razii policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) došlo k zadržení třinácti osob, které se měly podílet na nezákonném ovlivňování veřejných zakázek v oblasti dopravy. Kriminalisté z celorepublikového útvaru zasahovali na krajském úřadě v Olomouci, na Správě silnic Olomouckého kraje či na přerovském magistrátu, kde má jednu ze svých kanceláří uvolněný člen Rady města Přerova a zároveň náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha (ODS). I on byl mezi zadrženými osobami, v úterý odpoledne ho policisté propustili.

Kauza dopravních zakázek: ODS vyzvala Záchu i Knoblocha k pozastavení členství a rezignacím

Nejen zástupci jiných politických uskupení, ale také vlastní strana ODS vyzvala náměstka hejtmana Olomouckého kraje Michala Záchu k rezignaci na všechny volené funkce a také pozastavení členství v ODS. Přerovského politika zadrželi kriminalisté...

Dalšími zadrženými měli být politici i podnikatelé či pracovnice krajského úřadu. Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Část činů měla být dokonaná a část ve stádiu pokusu.

„Z obviněných osob se většina k trestné činnosti, která jim je kladena za vinu, doznala a byla propuštěna ze zadržení na svobodu. U jedné osoby státní zástupce podal návrh na její vzetí do vazby, o kterém bude rozhodovat Městský soud v Brně,“ informoval o výsledcích výslechů olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun.

Podle informací ČTK byl návrh na vazbu podán na podnikatele a člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha. Rozhodovat o ní bude brněnský soud dnes odpoledne. Čtyřiapadesátiletý podnikatel a lobista byl dlouholetým sponzorem strany, podle obchodního rejstříku je majitelem či spolumajitelem řady firem, je také spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony.

V Olomouckém kraji podle detektivů poslední dva roky fungovala zločinecká skupina, která se snažila ovládnout silniční zakázky. Informoval o tom server Deník N na základě prostudování dokumentu, kterým dnes policie sdělila 13 lidem obvinění. Na vrcholu pomyslné pyramidy podle vyšetřovatelů stáli Zácha s Knoblochem. Vedoucí trojici doplňoval tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík, uvádí dokument. Podle NCOZ tito obvinění vytvořili „společenství osob s vnitřní hierarchicky uspořádanou organizační strukturou“.

Ve skupině fungovalo více než deset lidí včetně současného i bývalého šéfa Správy silnic Olomouckého kraje, která spadá pod Záchu. Skupina pak podle kriminalistů jednala "s cílem získávat finanční prospěch ze soutěžených a realizovaných veřejných zakázek v oboru dopravních staveb na úkor veřejných zadavatelů“, napsal Deník N.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, organizovaná skupina, veřejné zakázky, dopravní stavby, Michal Zácha, ODS, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina aktérů krajské kauzy se přiznala, jednoho z obviněných chce žalobce poslat do vazby  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.