Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Konec na kraji i radnici. Obviněný politik Zácha se vzdal funkcí i členství v ODS

, aktualizováno 16. listopadu 2023, 15:22

Bývalý náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha rezignoval také na svou funkci ve vedení Přerova, kde zastával pozici uvolněného člena rady města. Bývalý krajský šéf ODS je jedním z aktérů kauzy nezákonného ovlivňování veřejných zakázek v Olomouckém kraji. Vládnoucí koalice v Přerově bude jednat o další spolupráci politických subjektů i rozdělení gescí školství a sportu, které měl na starosti politik nyní obviněný v korupční kauze.

Politické vedení Přerova se podobně jako představitelé Olomouckého kraje věnuje jednáním v reakci na rezignaci Michala Záchy z volených funkcí. Zácha je v případu manipulací s dopravními zakázkami obviněn společně s dalšími 12 lidmi, kvůli trestnímu stíhání se ve středu vzdal i postu náměstka hejtmana a také členství v ODS, ve které působil přes dvacet let a zastával funkci krajského předsedy.

V Přerově koalici tvoří hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Občanští demokraté, které až dosud Zácha reprezentoval i jako předseda zastupitelského klubu, mají na radnici křeslo náměstka primátora, kterým je Miloslav Dohnal, jenž má na starosti správu majetku a životní prostředí. Zácha dosud vykonával post uvolněného, tedy plně placeného radního, a měl na starosti školství, sport a grantovou politiku. Jeho spolustraníci Petr Kouba a Jakub Navařík jsou neuvolněnými radními.

„Na dnešním koaličním jednání bylo rozhodnuto, že vedení města Přerova bude pokračovat na současné platformě koalice. Personální záležitosti budou projednány na dalším jednání, jehož součástí bude i rozhodnutí o obsazení pozic ve společnostech s účastí města. Prošetřované aktivity a trestní stíhání Michala Záchy se netýkají magistrátu města Přerova,“ uvedla Anna Vojzolová z tiskového oddělení přerovské radnice.

Městský soud v Brně rozhodl o uvalení vazby na Roberta Knoblocha. Ten je jedním ze třinácti obviněných v kauze nezákonného ovlivňování veřejných dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Právě podnikatel a vlivný člen regionální rady ODS Robert...

K rezignaci Michala Záchu již v úterý vyzvali opoziční přerovští Piráti, ale i Společně pro Přerov. SPD na sociální síti vzkázala, že současná vládnoucí koalice neměla podporu jejich zastupitelského klubu už při svém vzniku a ve světle dnešních událostí ji nebude mít už vůbec, pokud bude pokračovat ve stejném formátu, uvedl zastupitel Dan Chromec.

V kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji bylo obviněno 13 lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala a byli po výslechu propuštěni na svobodu, uvedl vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Dragoun. Do vazby soud poslal nakonec jednoho obviněného, podnikatele a člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha, který ve středu rovněž oznámil odchod ze strany.

Na seznamu obviněných jsou zástupci Správy silnic Olomouckého kraje, ale také zástupci stavebních firem. Podle žalobců se obvinění trestné činnosti účastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Hrozí jim mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku je to až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, organizovaná skupina, veřejné zakázky, dopravní stavby, Michal Zácha, rezignace, Přerov, SSOK, Správa silnic, ODS, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec na kraji i radnici. Obviněný politik Zácha se vzdal funkcí i členství v ODS  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.