Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Lákavé investice se vymstily. Muži z kraje poslali stotisícové částky podvodníkům

Vidina snadného a vysokého zisku stále láká důvěřivé lidi, kteří se stanou obětmi internetových podvodníků. Dalšími případy falešných investic se zabývají od tohoto týdne policisté v Olomouckém kraji. Šejdířům naletěl senior ze Šumperska i čtyřiačtyřicetiletý muž z Prostějova. Škoda v obou případech přesahuje sto tisíc korun.

„I přes neustálé výzvy a upozorňování na případy internetových podvodníků se dnes a denně setkáváme s poškozenými, kteří jim, jak se říká ‚sednou na lep‘ a s vidinou zisku a zhodnocení peněz odešlou spoustu peněz na radu neznámé osoby kdoví kam,“ říká policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Vábení podvodníků neodolal na začátku tohoto týdne senior ze Šumperska, který cizím lidem na zahraniční účet poslal přes sto tisíc korun. Staršího muže kontaktoval telefonicky údajný burzovní makléř a nabídl mu výdělek prostřednictvím obchodů na burze. „Senior se rozhodl nabídky využít, aniž by si promyslel možná rizika nebo se s někým poradil a nainstaloval si na jeho radu aplikaci pro vzdálený přístup do svého zařízení, za pomoci kterého mu rádce nainstaloval do počítače program pro obchodování na burze. V pondělí poškozený odeslal na účet vedený ve Velké Británii částku 4 500 euro. Následně mu byla na účet vrácena částka v přepočtu přibližně tři tisíce korun údajně jako potvrzení, že vše funguje a účet je propojen s obchodem na burze,“ přiblížila policejní mluvčí další z taktik kyberzločinců.

Zraněný senior a škoda čtyři miliony. Dům na okraji Olomouce podle policie někdo zapálil

Jako trestný čin obecné ohrožení prověřují policisté rozsáhlý požár rodinného domu, ke kterému došlo v úterý v časných ranních hodinách v olomoucké městské části Černovír. Škodu vyčíslila majitelka nemovitosti na čtyř miliony korun. Vyšetřovatelé...

I když pachatel s penzistou dál komunikoval z různých čísel kvůli domluvení osobní schůzky, vše bylo jen naoko. „Senior měl navíc možnost na monitoru svého počítače sledovat, do jakých obchodů na burze pachatel investuje jeho peníze. Ale v okamžiku, kdy chtěl nějaké vydělané peníze poslat na svůj účet, narazil na makléřovu neochotu s tím, že je potřeba investovat ještě další peníze,“ upozornila Miluše Zajícová.

Muž pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod a jeho krátká pondělní zkušenost s investicemi skončila. „Následující den přišel s okolnostmi celé události seznámit policisty na obvodní oddělení ve Velkých Losinách. Ti seniora informovali, že se stal obětí podvodníků a své investované úspory už jen stěží uvidí. Případ evidujeme a prověřujeme pro trestný čin podvod,“ doplnila policistka.

Větší trpělivost měl při investování čtyřiačtyřicetiletý muž z Prostějova, kterého neznámý člověk přesvědčil k investování už v červnu. Postupně od něj vylákal ve čtyřech platbách částku celkem 173 173 korun. „Poškozený s vidinou zisku peníze posílal na zahraniční účet. Zhodnocení peněz se nedočkal a protože pojal podezření, že byl ze strany muže, který se představil jako zástupce zahraniční společnosti, oklamán, přišel okolnosti případu oznámit na prostějovskou služebnu,“ uvedla mluvčí Zajícová s tím, že i tento případ vyšetřují policisté pro podezření z trestného činu podvod.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, úspory, peníze, online podvod, Šumperk, Velké Losiny, Prostějov, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Naštěstí máme ve vládě počítačové odborníky piráty, jistě zločince dokážou vyhledat. Recidivistům a zločincům vždy hned nasadit monitorovací náramky které jsou vyvinuty kvůli přetíženým věznicím, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nebo doma, jinak se z toho bendobahna nevyhrabeme. O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech diskusí, teď třeba o podvodech zde na H.Drbně. Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War !

Pondělí, 18. prosince 2023, 08:36Odpovědět

Lákavé investice se vymstily. Muži z kraje poslali stotisícové částky podvodníkům  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.