Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Zbroják bez zkoušky, ale za úplatek. GIBS stíhá dvanáct lidí, i policisty z Olomouckého kraje

Celkem dvanáct lidí stíhání policejní útvar GIBS v korupčním případu nezákonného získávání zbrojních průkazů. Mezi obviněným je bývalý zkušební komisař Policie ČR z Olomouckého kraje a další čtyři policisté. Sedm osob čelí podezření z podplácení.

Krajský soud potvrdil machinace přerovských policistů při dopravní nehodě, ti vinu dál odmítají

Olomoucký krajský soud v pondělí potvrdil vinu a podmíněné a peněžité tresty pro trojici přerovských policistů. V listopadu roku 2021 způsobil jeden ze strážců zákona dopravní nehodu a podle svědků byl pod vlivem alkoholu. Na místo přijeli...

Policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá v kauze zbrojních průkazů jednoho bývalého policistu, čtyři příslušníky Policie ČR a sedm dalších osob.

Bývalý policista Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, který současně vykonával činnost zkušebního komisaře, měl v minimálně dvaceti případech od srpna 2021 do února 2023 nezákonně umožnit žadatelům získání zbrojního průkazu. „Žadatelé měli za úplatu jak v teoretické, tak i praktické části prospět, i když se této zkoušky vůbec nezúčastnili. Ve dvou případech si za tuto službu měl říct o částku ve výši kolem padesáti tisíc korun, u ostatních případů to byly jednotky tisíců korun,“ informovala mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Zájem o zbrojní průkazy v kraji enormně poskočil. Některé střelnice řeší i pokles dodávek munice

Takřka dvojnásobný nárůst žádostí o zkoušky na zbrojní průkaz eviduje Krajské ředitelství policie v Olomouckém kraji. Pravděpodobně v reakci na válečný konflikt na Ukrajině se ve větším počtu na tyto zkoušky začali lidé připravovat i na...

Nad činností zkušebního komisaře měli dohlížet policisté zařazení v kontrolních skupinách. Ti byli dříve jeho podřízenými a důvěřovali mu. „Jednalo se o čtyři policisty, u nichž využil jejich nedbalý přístup při výkonu kontrolní činnosti, a tak měl proces zkoušek odborné způsobilosti zmanipulovat,“ doplnila mluvčí Nguyenová.

Zkušebnímu komisaři hrozí v případě prokázání viny až pětiletý pobyt za mřížemi nebo zákaz činnosti. GIBS proti němu zahájil trestní stíhání kvůli přečinům zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.

Čtveřice policistů z kontrolní skupiny bude čelit obvinění z přečinu maření úkolu úřední osoby. „V případě prokázání viny jim hrozí až roční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti,“ podotkla Nguyenová s tím, že trestně stíháno je také sedm dalších lidí kvůli přečinu podplácení. Sankcí může být až dvouletý trest odnětí svobody nebo pokuta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, zbrojní průkaz, korupce, podplácení, zkouška, policie, zkušební komisař, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbroják bez zkoušky, ale za úplatek. GIBS stíhá dvanáct lidí, i policisty z Olomouckého kraje  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.