Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dvaaosmdesátiletá žena chtěla zhodnotit úspory online. Podvodník ji obral o sto tisíc

Dvaaosmdesátiletá žena ze Šumperska uvěřila podvodné reklamě na výhodné investování a zaregistrovala se přes formulář údajné poradenské společnosti. Důvěra k neznámým lidem stála penzistku přes sto tisíc korun. Případ vyšetřuje Policie ČR, která nadále nabádá k obezřetnosti a pořádá rovněž preventivní besedy nejen pro seniory.

Kyberpodvodníci zneužili důvěry dvaaosmdesátileté ženy, kterou zaujala na internetu reklama s příslibem zhodnocení finančních prostředků. Důchodkyně vyplnila registrační formulář a brzy jí telefonoval neznámý člověk. „Ten po ní požadoval zaplacení vstupního vkladu ve výši 250 EUR. Žena s tím neměla problém a peníze ze svého účtu poslala. Pak následoval další hovor, během kterého pachatel ženu pod smyšlenou legendou správy jejího investičního vkladu přesvědčil k nainstalování vzdáleného přístupu AnyDesk do notebooku,“ popsala sérii neobezřetných kroků oběti online šejdířů policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Když měl pachatel přístup k cizímu počítači, využil této možnosti k uskutečnění dvou plateb po 50 tisících korun. „Seniorka tak tímto podvodným jednáním přišla o 106 050 Kč. Kriminalisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ sdělila policistka.

Škoda 141 milionů za rok. Policisté v Olomouckém kraji řeší stále více případů kyberkriminality

Se strmě rostoucím počtem případů kyberkriminality se v posledních dvou letech potýkají policisté napříč Českou republikou a výjimkou není ani Olomoucký kraj. Podle bilance kriminality za rok 2023 evidovala policie v regionu přes 1200 trestných...

Četnost případů kyberkriminality každoročně narůstá, s cílem varovat před hrozbami v prostředí internetu vzniklo hned několik informačních kampaní. Jednou z nich je také iniciativa Policie ČR a Olomouckého kraje s názvem „Prokoukl to! A ty?“ Součástí aktivit kampaně jsou také osvětová setkání s policisty, jedno takové proběhlo v úterý 13. února v Klubu důchodců při Domě s pečovatelskou službou v Zábřehu.

„Beseda byla zaměřena především na doporučení a rady, jak se chránit v online světě, bezpečně používat takzvanou ‚chytrou elektroniku‘ a jak by měli senioři bezpečně používat internet a čeho by se měli vyvarovat. Také byli obeznámeni s nejčastějšími druhy internetových podvodů a byly jim předestřeny i konkrétní případy podvedených občanů. Zájem mezi seniory o přednášenou problematiku byl velký. Svědčí o tom i fakt, že na přednášku přišlo více jak 50 seniorů,“ komentoval policejní preventista Ladislav Jílek.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, úspory, peníze, kyberkriminalita, online podvod, Šumperk, Zábřeh, beseda, prevence, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvaaosmdesátiletá žena chtěla zhodnotit úspory online. Podvodník ji obral o sto tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.