Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Žena z Prostějovska uvěřila falešné reklamě s politikem. Místo snadného výdělku se zadlužila

Mladou ženu z Prostějovska zaujala na internetu reklama, ve které jeden z předních českých politiků sliboval vysoký finanční příjem plynoucí pouze z malé investice. Po hovoru s údajnou obchodnicí se s vidinou mimořádného zisku rozhodla vzít si úvěr 110 tisíc, o všechny peníze ale přišla a uvědomila si, že se dostala do spárů podvodníků.

Škoda 141 milionů za rok. Policisté v Olomouckém kraji řeší stále více případů kyberkriminality

Se strmě rostoucím počtem případů kyberkriminality se v posledních dvou letech potýkají policisté napříč Českou republikou a výjimkou není ani Olomoucký kraj. Podle bilance kriminality za rok 2023 evidovala policie v regionu přes 1200 trestných...

Podvodné reklamě s příslibem snadného výdělku uvěřila mladá žena z Prostějovska, situací se od úterý 20. února zabývají policisté. „V internetovém prostředí si otevřela reklamu, kde vystupoval jeden z českých předních politiků a sliboval velký výdělek po vložení částky 6 300 Kč. Reklama ji zaujala natolik, že klikla na odkaz, poté byla přesměrována na stránky, kde se zaregistrovala. Na základě toho ji kontaktoval muž s historkou, že je manažerem firmy,“ sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Ministerstvo vnitra i policisté před nedávnem upozorňovali na rozvíjející se trend zneužití umělé inteligence (AI) pro takzvaná deepfake videa a další výtvory. „AI nástroje mohou být zneužity i k vytváření velmi realistických deepfake videí, zvukových stop či textů směřovaných na jednotlivce i na společnost jako celek. Zneužívání se s využitím AI stává mnohem sofistikovanější a četnější. Buďte proto obezřetní a informace si ověřujte,“ nabádá ministerstvo. Na sociálních sítích se objevoval v podvržených klipech s investičními doporučeními například bývalý český premiér Andrej Babiš či prezident ČR Petr Pavel, manipulace byly stylizované i do formátu televizní reportáže se známými moderátory.

Začínající investorku neodradil podle policistky ani fakt, že dotyčný sice mluvil česky, ale se znatelným ruskojazyčným přízvukem. „Dal jí kontakt na nějakou paní M. a domluvil si s ní heslo, které si sama poškozená vybrala a na základě kterého bude s danou ženou dál komunikovat a pak hovor ukončil. Zhruba po hodině se jí ozvala žena a chtěla po ní vědět heslo, které bylo předem domluveno. Po jeho sdělení poškozené řekla, že obchody mohou začít. Podmíněné to bylo vkladem 250 euro na zahraniční účet,“ vylíčila mluvčí Zajícová.

Když žena základní vklad ve výši přibližně 6300 korun uhradila, ozvala se paní M. znovu a řekla, že obchod může proběhnout a nabídla i transakci se zlatem. „Na základě lákavé investice s vidinou zisku si poškozená od nebankovních společností půjčila celkovou částku 110 tisíc korun. První únorový den poslala na základě rady neznámé pachatelky částku 3 100 euro a po pár dnech dalších 1 170 euro opět na zahraniční účet. Komunikace probíhala dál a paní M. ji informovala o tom, že jí na účet přijde částka 115 tisíc korun, kterou má v eurech přeposlat na další zahraniční účet,“ pokračovala mluvčí policie. Žena poté ještě jednou přeposlala ze svého konta peníze neznámého původu v hodnotě 60 tisíc korun. „Na základě poslední přijaté informace měla minulý týden obdržet na svůj účet částku 16 tisíc dolarů, které ji ovšem na účet nedorazily. Pak si uvědomila, že se zřejmě stala obětí podvodníků, kteří ji připravili o celkovou částku 116 322 Kč. Případ jsme kvalifikovali jako trestný čin podvod,“ doplnila Miluše Zajícová.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, úspory, úvěr, peníze, reklama, politik, deepfake, Prostějov, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

"Kdo chce moc - nemá nic !" - řiká jedna Moravská Národni módrosť !

Pátek, 23. února 2024, 19:02Odpovědět

Eduard Táborský

Ale dál zvesela reklamy na tyto podvody běží. Zkuste ale kritiku vlády a v momentě je to smazáno

Pátek, 23. února 2024, 10:33Odpovědět

Imperator Morava

temu se řiká : D E M O K R A T U R A !

Pátek, 23. února 2024, 19:03Odpovědět

Žena z Prostějovska uvěřila falešné reklamě s politikem. Místo snadného výdělku se zadlužila  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.