Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Kriminalisté stíhají v kauze dvoumiliardového podvodu fondu WCA jednoho člověka a firmu

Minimálně šest tisíc poškozených a škodu přesahující dvě miliardy korun evidují kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu v kauzu mimořádně rozsáhlého podvodu fondu WCA International. Detektivové obvinili jednu fyzickou a jednu právnickou osobu, případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

„Podle našich závěrů měla obviněná obchodní společnost nabízet široké veřejnosti investice do produktů fondu ‚WCA International‘ a jejich prostřednictvím pak zhodnocování vkladů investováním do měnových párů, světových indexů například DJIA, S&P, DAX, FTSE, komodit, cenných kovů a obligací významných společností či startupů a technologických nebo výrobních projektů,“ sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ SKPV) Jaroslav Ibehej.  

Podle zjištění policistů nejméně šesti tisícům poškozených vznikla škoda přesahující 2,1 miliardy korun. Alternativní fond WCA International frýdecko-místeckého podnikatele Matouše Poláka na svém webu uvádí, že společnost se nachází v úpadku a probíhá příprava reorganizačního plánu.

Škoda 141 milionů za rok. Policisté v Olomouckém kraji řeší stále více případů kyberkriminality

Se strmě rostoucím počtem případů kyberkriminality se v posledních dvou letech potýkají policisté napříč Českou republikou a výjimkou není ani Olomoucký kraj. Podle bilance kriminality za rok 2023 evidovala policie v regionu přes 1200 trestných...

Mluvčí Ibehej přiblížil, že policisté provedli velmi rozsáhlé prověřování, které mimo jiné čítalo vyhodnocení desítek tisíc bankovních a jiných informací. „Kriminalisté došli k závěru, že organizátor této trestné činnosti nevykonával investiční činnost v rozsahu, který by mohl přinést zhodnocení vkladů deklarované klientům. Naopak značnou část vkladů měl použít pro svoji osobní potřebu, například k nákupu nemovitosti ve Spojených arabských emirátech, luxusních vozidel, motorového člunu, stříbrných slitků, telefonů a dále k hrazení provozních nákladů obchodních společností, které ovládal. V neposlední řadě měl vyplácet nadstandardní odměny finančním zprostředkovatelům, kteří investory do společnosti doporučili,“ popsal mluvčí z NCOZ s tím, že činnost obviněné fyzické osoby tak nesla znaky takzvaného Ponziho schématu, tedy takzvané pyramidy či letadla.

Obvinění z podvodu čelí jeden člověk a jedna firma, případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Obviněné fyzické osobě hrozí v případě pravomocného odsouzení až deset let za mřížemi, nyní je stíhaná na svobodě.

V souvislosti s popularitou investic a množstvím řešených případů přidávají policisté také apel na opatrnost. „Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává,“ uzavřel Ibehej.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, investice, Ponziho schéma, WCA International, NCOZ, Vrchní státní zastupitelství Olomouc, VSZ Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté stíhají v kauze dvoumiliardového podvodu fondu WCA jednoho člověka a firmu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.