Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Zázračný výdělek se nekonal. Ženy z Olomouckého kraje poslaly peníze z úvěrů podvodníkům

Tři další případy online podvodů řeší policisté napříč Olomouckým krajem. K zaslání peněz, které se měly zázračně zhodnotit, se nechaly přesvědčit ženy z Mohelnice, Jeseníku i Prostějovska. Škoda dohromady přesahuje jeden a půl milionu korun.

Už loni v říjnu kontaktoval ženu z Jeseníku údajný pracovník obchodní společnosti, který se jí ozval na základě registrace po kliknutí na podvodnou reklamu. Prvotní výdaj pro začínající investorku činil 200 euro, budoucí oběť podvodníků si navíc nainstalovala na pokyn domnělého poradce aplikaci pro vzdálený přístup. „Po několika hodinových telefonátech ji přesvědčil, že z tak malé investice nemůže nic vydělat a přemluvil ji, aby si vzala úvěr 370 tisíc korun. Poškozená nakonec podlehla a přes bitcoinovou směnárnu peníze poslala společnosti. Po měsíci se ozval obchodník znovu a ženu informoval o tom, že její investice byla stoprocentně zhodnocena. Peníze jí údajně poslal do její bitcoinové peněženky,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Při snaze o inkasování fiktivního zisku se ale objevily potíže. „Do emailu dostala zprávu, že platba byla zadržena pro prověření v rámci evropských nařízení na legalizaci výnosů a daní a je potřeba uhradit poplatek. Pokusila se poplatek ve výši 150 tisíc korun uhradit, ale to se jí nepodařilo. Dostala radu, aby si založila účet a peněženku u krypto směnárny. To taky udělala a požadovaný poplatek uhradila. Dostala ale novou zprávu s informací, že poplatek měla uhradit do 3 hodin a když to nestihla, je potřeba uhradit další poplatek za úschovu. I na to zareagovala kladně, vzala si další půjčku ve výši 120 000 korun a peníze odeslala,“ řekla k dalšímu vývoji případu policistka.

Škoda 141 milionů za rok. Policisté v Olomouckém kraji řeší stále více případů kyberkriminality

Se strmě rostoucím počtem případů kyberkriminality se v posledních dvou letech potýkají policisté napříč Českou republikou a výjimkou není ani Olomoucký kraj. Podle bilance kriminality za rok 2023 evidovala policie v regionu přes 1200 trestných...

Jenže snahy podvodníků získat další peníze od důvěřivé ženy neustávaly. Na e-mail jí přišla další zpráva, která sdělovala, že poplatek byl zaslán ze stejného účtu jako výnos a že není možné kryptoměnu zaslat do kryptopeněženky. Poté již svou situaci nahlásila policistům, celková škoda dosahuje částky 680 tisíc korun.

Do kryptoměn chtěla investovat také žena z Prostějovska, která svůj zájem projevila přes online inzerát. V lednu se jí ozval zástupce investiční společnosti. Ani ona neměla problém poskytnout neznámým lidem vzdálený přístup k počítači a vzít si kvůli možnosti údajně snadného výdělku dvě půjčky v řádech statisíců korun. S pomocí poradce provedla doporučené transakce, ovšem brzy se ukázalo, že zřejmě bude čelit vážným problémům. „Žena zjistila, že peníze byly převedeny do bitcoinové měny a bez jejího svolení převedeny do krypto peněženky, do které nemá bohužel přístup,“ konstatovala policejní mluvčí k dalšímu z případů, u kterého se finanční újma oběti vyšplhala na částku 925 tisíc korun.

V neuvěřitelný výnos 586 tisíc korun z investovaných 2 300 korun uvěřila seniorka z Mohelnice, která s falešnými zástupci investiční společnosti komunikovala od poloviny února. Podvodník od ženy vymámil v porovnání s ostatními případy „pouze“ 47 tisíc korun, důchodkyně provedla čtyři platby prostřednictvím složenek na poště. „45 tisíc korun mělo sloužit jako fixace z důvodu možného úpadku vydělané částky. Peníze, které ale vydělala, jí společnost odmítla poslat a taky se setkala s nevolí vrácení peněz, které do investování vložila. Ty totiž požadovala vrátit poté, co zjistila, že má poslat dalších 72 500 Kč. Na tento požadavek ale poškozená již odmítla přistoupit. Oznámeným případem se zabýváme a prověřujeme ho pro trestný čin podvod,“ uzavřela mluvčí Zajícová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, kryptoměny, Prostějov, Jeseník, Mohelnice, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zázračný výdělek se nekonal. Ženy z Olomouckého kraje poslaly peníze z úvěrů podvodníkům  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.