Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Místo pěti let vězení podmínka. Soud zmírnil trest pro starostu Vápenné

O výrazném zmírnění trestu pro starostu obce Vápenná na Jesenicku rozhodl Vrchní soud v Olomouci. Leoš Hannig (TOP09) měl jít podle krajského soudu za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie na pět let vězení, soud vyšší instance jej ale potrestal podmínkou a vyšší pokutou. Případ se tyká finanční podpory určené na rekonstrukci Latzelovy vily.

Kausa zpronevěry na Libavé končí. Obec nepodala stížnost proti zastavení trestního stíhání bývalé starostky

Případ zpronevěry peněz, v němž čelila obvinění bývalá starostka Libavé na Olomoucku Štěpánka Tichá, definitivně končí. Obec podle současné starostky Oldřišky Valtošové nepodala stížnost proti rozhodnutí žalobkyně stíhání Tiché podmíněně zastavit.

Olomoucký vrchní soud dnes potrestal starostu Vápenné Leoše Hanniga tříletým podmíněným trestem a pokutou 300 tisíc korun. Zmírnil tak rozsudek olomouckého krajského soudu, který Hanniga loni poslal na pět let do vězení a uložil mu pokutu 60 tisíc korun. Vápenná s využitím evropských dotací financovala obnovu prvorepublikové Latzelovy vily. Obec ale nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit tříleté působení sociální služby, důvodem bylo zpoždění rekonstrukce.

Hannig podal k vrchnímu soudu odvolání do viny i trestu. Jeho obhájce dnes navrhl starostu zprostit viny či vrátit případ olomouckému soudu. Státní zástupce v závěrečném návrhu setrval na trestu pět let vězení. Vrchní soud rozsudek krajského soudu částečně zrušil a starostu potrestal třemi lety vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Podle předsedy senátu Vladimíra Štefana starosta nezajistil, aby opravená vila sloužila k účelu, na který Vápenná získala dotace. Do zprávy zaměřené na vyhodnocení této investiční akce Hannig podle soudce napsal nepravdivé údaje o nových sociálních službách a aktivitách, aby se vyhnul riziku, že obec bude muset poskytnutou dotaci vrátit.

Starosta Vápenné se odvolal proti rozsudku za dotační podvod. Nikomu žádná škoda nevznikla, hájí se

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig se odvolal proti rozsudku olomouckého soudu, který mu dal pět let vězení a pokutu za dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Starosta pochybení odmítá, dotace na opravu Latzelovy vily obec...

Podle obžaloby obec Vápenná nesplnila podmínky přidělené dotace. Sociální pracovníci poskytovali své služby sociálně vyloučeným lidem kvůli časovému nesouladu s rekonstrukcí místo v opravené vile na jiném místě. Rekonstrukce byla úspěšná, kvůli tomuto formálnímu nedostatku však musela Vápenná celou dotaci vrátit. Obžalobu proti Hannigovi, který stojí v čele Vápenné 21 let, vzneslo státní zastupitelství v roce 2019. Od té doby soud dvakrát rozhodl. Nejprve uložil starostovi pokutu 15 tisíc korun a ve většině bodů obžaloby ho viny zprostil.

Proti rozsudku se ale státní zastupitelství odvolalo a žádalo vyšší trest, odvolací soud věc opakovaně vracel. Soudce krajského soudu Eduard Ondrášek poslední uložení trestu vězení loni na podzim odůvodnil tím, že v součtu evropská a státní dotace přesahovala deset milionů korun a jinou možnost než uložit trest na spodní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí až deset let, soud nemá.

Nepravomocně odsouzenému starostovi vyjádřilo po rozsudku krajského soudu podporu Sdružení místních samospráv ČR. Podle jeho zástupců je starosta trestán za formální a nezáměrné pochybení. „Kdybych něco ukradl, zpronevěřil, byly v tom nějaké finanční úniky, dnes nesedím v této kanceláři a jdu pryč,“ uvedl již dříve Hannig. Odmítl, že by se úmyslně dopouštěl podvodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Soud, dotace, evropské dotace, dotační podvod, Latzelova vila, Vápenná, Jeseník, starosta, trest, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo pěti let vězení podmínka. Soud zmírnil trest pro starostu Vápenné  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.