Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Olomoučanka chtěla přes odkaz doplatit šest korun. Podvodník jí z konta odčerpal desetitisíce

Osmačtyřicetiletá Olomoučanka se domnívala, že jí SMSkou přišla informaci od pošty, že jí nemůže být doručena zásilka kvůli chybně zadané adrese. Šlo však o podvod, žena klikla na odkaz a uvěřila, že má doplatit šest korun za doručovaný balík. Po zadání údajů k platební kartě ale přišla o desetitisíce.

Dvě varování z banky nestačila. Muž z Hranicka vypůjčené statisíce poslal podvodníkům

S vidinou zisku 300 tisíc korun z týdenní investice se rozhodl muž středního věku z Hranicka poslouchat rady neznámého finančního poradce. Po kliknutí na klamavou reklamu důvěřivec podlehl podvodníkům, kteří ho zmanipulovali k čerpání...

Internetoví podvodníci nadále uplatňují taktiku s využitím SMS zpráv tvářících se jako sdělení od České pošty či jiné přepravní společnosti. Nepříjemně se o tom přesvědčila ve středu 27. března osmačtyřicetiletá žena z Olomouce. Obdržela totiž SMSku, že jí nemůže být doručena zásilka kvůli nejasné nebo neúplné adrese. „Žena klikla na odkaz ve zprávě a postupovala podle zobrazených instrukcí. Zadala své údaje a byla vyzvána k doplacení 6,50 korun za doručovaný balík. Platbu měla uhradit platební kartou. Vyplnila tedy číslo karty, její platnost i bezpečnostní CVC kód,“ popsal policejní mluvčí Libor Hejtman.

Za nějaký čas ovšem v internetovém bankovnictví zjistila, že jí z konta zmizelo takřka 34 tisíc korun. „Pachateli hrozí za trestné činy podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku trest odnětí svobody na tři léta až osm let,“ konstatoval mluvčí Hejtman.

Před nejrůznějšími typy podvodů formou SMS zpráv či e-mailů varuje na svém webu také Česká pošta, která v posledních týdnech upozorňuje právě na tento trik kyberzločinců. „Česká pošta opět varuje zákazníky před podvodnou SMS zprávou, která předstírá, že byla odeslána z České pošty. Informuje zákazníka, že balíček dorazil do skladu, ale nemůže být doručen z důvodu neúplných údajů o adrese. Má potvrdit svou adresu v odkazu a provést změny. Zákazníci by aktuálně měli věnovat zvýšenou pozornost všem podezřelým SMS zprávám. Česká pošta není autorem těchto podvodných SMS zpráv,“ apelují zástupci státního podniku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, zásilka, Česká pošta, pošta, adresa, SMS zpráva, podvodná SMS, Policie ČR, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučanka chtěla přes odkaz doplatit šest korun. Podvodník jí z konta odčerpal desetitisíce  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.