Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Pět let za vydírání. Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého olomouckého zastupitele

Brněnský Nejvyšší soud odmítl dovolání někdejšího olomouckého zastupitele za hnutí ANO a podnikatele Jaroslava Spáčila. Tomu loni potvrdil pětiletý trest vězení za vydírání Vrchní soud v Olomouci. Odsouzený se měl nezákonným nátlakem snažit získat peníze od své nevlastní sestry a jedné ze svých zaměstnankyň.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně padlo bez veřejného jednání, výsledek sdělila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková. Plné odůvodnění ještě není v databázi soudu dostupné.

Jaroslav Spáčil se podle pravomocného verdiktu snažil hrubým nátlakem od žen získat peníze, o kterých byl přesvědčen, že na ně má nárok. Využíval k tomu nezákonných prostředků včetně zastrašování za pomoci najatých mužů z Ukrajiny. Spáčil, majitel mezinárodní logistické firmy, vinu popíral.

Muži původně hrozilo pět až 12 let vězení. „Jeho jednání vykazuje velmi značný stupeň společenské nebezpečnosti. Nešlo o jednorázový exces, ale o jednání opakované, dokonce realizované osobami z ukrajinsky mluvícího teritoria,“ uvedl loni soudce olomouckého vrchního soudu Milan Kaderka.

Spáčil ženy podle verdiktu vydíral v letech 2019 a 2020, jedna pracovala v jeho firmě, druhá je jeho nevlastní sestrou. Bývalou pracovnici podezíral, že jeho společnost připravila o deset milionů korun, po nevlastní sestře chtěl, aby odkoupila podíl v jeho společnosti.

Případ korupce při veřejných zakázkách ve Vlastivědném muzeu v Olomouci je u konce. Krajský soud dnes schválil dohodu o vině a trestu. Bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek, někdejší olomoucký radní Miroslav Petřík z ČSSD a kroměřížský...

Bývalé účetní i jejímu manželovi opakovaně psal SMS zprávy, později se v nich objevovaly i fotomontáže erotických snímků nebo snímky ze sociálních sítí její dcery. Ženě také chodily zastrašující zprávy z ukrajinských čísel, za kterými stál obžalovaný.

Nevlastní sestru zastrašoval prostřednictvím dvou mužů z Ukrajiny, které si podle spisu najal a platil jim i pobyt v ČR. Obžalovaný podle verdiktu stál i za vybudováním mobilního oplocení, které vyrostlo kolem pozemku její rodiny a vyvěšení plachty s hanlivými urážkami.

Spáčil byl zvolen olomouckým zastupitelem v roce 2014, v dalších volbách nekandidoval. Média v minulosti řadila Spáčila k významným sponzorům hnutí ANO.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, soud, vydírání, Jaroslav Spáčil, podnikatel, hnutí ANO, Olomouc, Vrchní soud, rozsudek, vězení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět let za vydírání. Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého olomouckého zastupitele  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.