Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Cizinec v Tovačově usmrtil otce a pobodal matku. Soud ho potrestal osmi lety vězení

, aktualizováno 14. května 2024, 11:04

Jednatřicetiletého Ukrajince potrestal olomoucký krajský soud za usmrcení otce a bodnořezné zranění matky osmi lety vězení. Tragickou událost, ke které došlo loni na jaře v Tovačově, původně policie kvalifikovala jako vraždu a pokus o ni. Podle znaleckých posudků ale muž útočil ve stavu nepříčetnosti pod vlivem alkoholu a pervitinu a jednalo se o trestný čin opilství.

Kromě osmiletého trestu odnětí svobody uložil soud jednatřicetiletému Ukrajinci zároveň i ochranné léčení v ústavní formě. Muž byl původně stíhán za vraždu a pokus o vraždu, na základě znaleckých posudků byl případ překvalifikován na opilství. Své rodiče napadl nožem pod vlivem alkoholu a pervitinu a uvedl se tak do stavu nepříčetnosti. Svého jednání muž litoval a prohlásil dnes před soudem vinu.

Kriminalisté vyšetřují vraždu osmatřicetileté ženy v olomoucké městské části Povel. Oběť násilného trestného činu našla policejní hlídka v jejím bytě a stopy na místě ukázaly na možného pachatele. Podezřelá osoba je mladší patnácti let,...

Muži původně hrozilo za opilství tři až deset let vězení, žalobkyně žádala 8,5 let, obhájkyně pětiletý trest. Za vraždu a pokus o vraždu by mu původně hrozil trest 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. „Následek je natolik závažný a natolik strašný, že byť není důvod, že i na obžalovaného po uvědomění si celé situaci vše dolehlo, je na místě v sazbě tří až deset let ukládat trest ve vyšší polovině trestní sazby,“ uvedl předseda senátu Eduard Ondrášek.

Obžalovaný muž dnes u soudu prohlásil vinu. „Jsem vinný, ale neuvědomil jsem si, co dělám. Potrestejte mne, jak uznáte za vhodné, stejně s tím budu muset žít,“ řekl muž. Podle jeho obhájkyně jde o velkou lidskou tragédii pro celou rodinu. „Obžalovaný opakovaně vyjadřoval svou lítost, jeho maminka i bratr jej opakovaně navštěvují ve věznici a jeho lítost přijali, snaží se věc zpracovat a naučit se s tím žít,“ sdělila obhájkyně. Poukázala i na to, že muž dosud nebyl trestán. „Nevěděl, co dělá, takového jsme ho neznali. Nebyl to on, kdo to dělá,“ prohlásila u soudu jeho matka.

Tragédie se stala loni v březnu v bytovém domě v Tovačově. Incidentu podle kriminalistů předcházela hádka s otcem; neshody následně vyústily v agresivní útok s nožem v ruce. Otci zasadil do hrudi tři rány, šestapadesátiletý muž zemřel na místě. Vzápětí bodl také matku. Na její zranění přišli policisté až na služebně při výslechu, svá zranění se tehdy snažila před záchranáři i policisty skrýt. Skončila poté na traumatologii.

Agresivní muž se podle policie po útoku začal chovat podivně, nejprve vyběhl z domu a vyrazil přitom skleněné dveře a poté se na místo činu opět vrátil, tam ho zadrželi kriminalisté. Muž na rodiče zaútočil pod vlivem alkoholu a pervitinu, kvůli kterým se podle znalců přivedl do stavu patologické intoxikace organismu. Ta u něj následně vyvolala psychotickou poruchu, která se projevovala zásadním narušením kontaktu s realitou. Nemohl tak rozpoznat důsledky svého jednání.

Opilství
(1) Kdo se požitím nebo aplikací návykové látky přivede, byť i z nedbalosti, do stavu nepříčetnosti, v němž se dopustí činu jinak trestného, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let; dopustí-li se však činu jinak trestného, na který zákon stanoví trest mírnější, bude potrestán tímto trestem mírnějším.
(2) Ustanovení odstavce 1, jakož i § 26 se neužije, přivedl-li se pachatel do stavu nepříčetnosti v úmyslu spáchat trestný čin, nebo spáchal trestný čin z nedbalosti, která spočívá v tom, že se přivedl do stavu nepříčetnosti.
(§ 26 - Nepříčetnost Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, není za tento čin trestně odpovědný.)
Zdroj: Zákon č. 40/2009 Sb. 

Starosta Tovačova Marek Svoboda po události loni uvedl, že konflikt se stal mezi ukrajinskými běženci, kteří do města přišli poté, co Ukrajinu napadlo Rusko. 

„Je to velmi nešťastná událost a je jedno, o jakou komunitu šlo, zda to jsou Ukrajinci nebo Češi. Počet incidentů v této komunitě nijak nevybočoval, jestli byly dva nebo tři za celou dobu. Migrace za prací je ovšem veliká, lidé přijdou, a když neseženou práci, odcházejí. Příčiny tohoto konfliktu neznáme a neměli jsme ani signály, že by se právě v této rodině něco násilného odehrávalo. Oba muži pracovali a měli pronajatý byt. Nebyli to lidé, kteří by u nás žili na sociálních dávkách," komentoval tehdy starosta. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Krimi, vražda, pokus vraždy, opilství, vražda Tovačov, vražda Ukrajinec, opilství Ukrajinec, Policie ČR, krajský soud, rozsudek, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinec v Tovačově usmrtil otce a pobodal matku. Soud ho potrestal osmi lety vězení  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.