Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Teror mládeže ve Šternberku? Město řeší konflikty, po surovém útoku musela dívka do nemocnice

Dlouhodobě komplikovaná situace s problematickými mladistvými a nezletilými osobami gradovala minulý týden napadením dívky, která po agresivní útoku ze strany jiného děvčete skončila se zraněními v nemocnici. Město ve spolupráci s dalšími institucemi či krajským koordinátorem pro menšiny řeší konflikty a potíže již řadu měsíců, obyvatelé vyjadřují nejen na sociálních sítích obavy a nespokojenost.

Výraznou vlnu obav a rozhořčení vyvolal v závěru minulého týdne příspěvek na sociálních sítích, který upozorňoval na napadení dítěte poblíž centra Šternberku. Incidentem se zabývá Policie ČR. „Kriminalisté územního odboru Olomouc prověřují od neděle 7. července čin jinak trestný ublížení na zdraví a výtržnictví, ke kterému došlo ve Šternberku. Kolem půl šesté odpoledne měla fyzicky napadnout nezletilá dívka bez jakéhokoli varování jinou nezletilou dívku. Tuto několika ranami udeřila do obličeje a následně ji měla také kopnout. Mladá slečna utrpěla zranění v oblasti obličeje, se kterým byla následně ošetřena v nemocnici. Podle dosud zjištěných, ale zároveň nepotvrzených informací, měl incidentu předcházet osobní spor mezi dívkami,“ konstatovala policejní mluvčí Ivana Skoupilová s tím, že skutečný motiv činu je předmětem vyšetřování.

Občané Šternberka pod zprávou s fotkami poraněné dívky upozorňují, že problém konfliktů skupin dětí a mladistvých s dalšími dětmi či dospělými obyvateli města je dlouhodobý. To potvrdil v komentáři i starosta Šternberku Stanislav Orság (ODS) „K řešení situace v našem městě jsme se již v průběhu roku 2023 s žádostí o spolupráci opakovaně obraceli na Policii České republiky. Probíhala jednání za účasti zástupců města, městské policie, Policie ČR a krajského koordinátora pro menšiny. Výsledkem opatření bylo například i mimořádné posílení hlídek městské policie v některých lokalitách, vzájemná operativnější výměna některých informací. Byly a jsou instalovány nové kamery městského kamerového systému. Častěji do města zajíždí i příslušníci Policie ČR z Olomouce. Strážníci městské policie se v některých dnech téměř nepřetržitě pohybují jen ve vybraných částech města, bohužel pak ale občané kriticky komentují jejich absenci v jiných částech,“ uvedl šternberský starosta a dodal: „Na základě spolupráce a úsilí Policie ČR, městské policie, odboru sociálních věcí byli v květnu a červnu někteří problematičtí mladiství jedinci umístěni do vyšetřovací vazby a také do výchovného ústavu.“

Obavy místních se ale městu při hledání východiska z komplikované situace daří mírnit jen omezeně. „Kde to jsme? Aby se naše náctileté děti bály vycházet z domu kvůli převládající agresi po celém městě! Jsem znechucena z celého rádoby opatření a řešení, které vlastně vůbec nenabízíte,“ zlobí se v diskuzi například paní Simona.

Romové bojovali proti kolektivní vině, teď hází do jednoho pytle Ukrajince, říká komik Daniel Ferenc

Stand-up komik Daniel Ferenc před nedávnem upozornil na absurdní chování Romů, kteří se bouří po tragické události v Brně proti Ukrajincům a na demonstracích vystupují po boku těch, kteří dlouhodobě proti Romům brojili. Za to si vyslechl ostrou...

 

Podle starosty není možné situaci řešit jen represivními opatřeními, vedení radnice komunikuje potíže i na vládní úrovni. „Dohodli jsme se s neziskovými organizacemi na nových programech pro děti a mládež ze sociálně slabého prostředí, zejména z romských rodin, kterými chceme naplnit jejich volný čas. Našli jsme osobu, která umí působit mezi romskými dětmi a mládeží a která také připravuje různé aktivity. Navázali jsme spolupráci s Komunitním centrem společnosti Sdružení Romů na Moravě, kde podporujeme smysluplné využití volného času romských dětí. Toto široké setkání se znovu konalo v květnu 2024. Od června 2024 ve městě působí organizace Podané ruce, která má z jiných měst zkušenosti s prací s mládeží přímo na ulici,“ přiblížil Orság. Ten doplňuje, že další zapojenou osobou do řešení problémů ve Šternberku je také vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „V únoru se uskutečnila první online schůzka s paní zmocněnkyní a jejími spolupracovníky. Byla diskutována situace ve městě a možnosti jejího řešení, paní zmocněnkyně přislíbila, že se našimi problémy bude zabývat. V březnu 2024 jsme se znovu písemně s žádostí o systémové řešení z pozice státu, obrátili na Úřad vlády, konkrétně znovu paní zmocněnkyni. Postup města konzultujeme také s odborem prevence kriminality ministerstva vnitra,“ vysvětlil na sociálních sítích Stanislav Orság.

Policejní mluvčí Skoupilová sdělila, že došlo k posílení výkonu služby ve Šternberku. „Intenzivně spolupracujeme s městskou policií i radnicí. Situaci ve městě monitorujeme,“ podotkla policistka.

„V případě, že budete svědky jakéhokoli nestandardního chování osob, budete mít pocit ohrožení či omezování skupinou obyvatel, kontaktujte prosím okamžitě městskou nebo státní policii,“ nabádají zástupci města.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Móris Ševalijé

Štítky Krimi, napadení, agrese, konflikt, incident, bitka, napadení Šternberk, konflikty Šternberk, bezpečnost, Policie ČR, městská policie, Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Jen doufám, že policisté nebudou proti mládeži používat násilí, donucovací prostředky a jiné formy útlaku kterými by jim mohli způsobit doživotní trauma. Je třeba jim jen přátelsky domluvit.

Úterý, 9. července 2024, 22:14Odpovědět

Novák Vladislav

U nás před domem se "prali" 3 kluci. Šli jsme domů se sousedem a já jsem zasáhl a "rvačku" ukončil. Soused říkal, každý kluk se někdy porval... Každý jsme viděli něco jiného: On tři peroucí se kluky a já viděl, jak dva větší kluci bijí menšího. Přál bych vám, pane Falci, abyste dostal po rypáku od někoho silnějšího, který si navíc neopomene vzít vaši peněženku.

Úterý, 9. července 2024, 20:59Odpovědět

Jiří Falc

Kdybych měl počítat případy, kdy jsem dostal do rypáku od nějakého mohutného kluka... Párkrát to bylo i na stehy. Dnešní generace je papírová, člověk se vás sotva dotkne a vy se hned prohnete. Vždyť to je hrozné, potom produkujete přesně tyto slabochy, uvědomte si to! Jednou jste zasáhl, kdo toho kluka příště ochrání? Dostane dvakrát tolik za to, že jste jim to minule překazil. Buď se náctiletý naučí o sebe postarat, nebo z něj vyroste slaboch jako Vladislav.

Úterý, 9. července 2024, 21:53Odpovědět

Novák Vladislav

Pro mě je to pořád lepší, než nemyslící hlupák Jiří!

Úterý, 9. července 2024, 22:07Odpovědět

Jiří Falc

Co si to vůbec dovolujete člověče mě ze svojí pozice trasořitky nazývat hlupákem. Kdybyste viděl moje IQ testy, tak takovou blbost ani nemůžete napsat. Došly vám argumenty, tak se zmůžete jenom na "pořád lepší, než". Vy jste se v tom dětském věku zasekl, že ano? Takhle argumentovat jsem slyšel naposledy spolužáky na základní škole. To potom chápu, že se vás to téma dotklo, když je to mentálně vaše vrstevnice.

Úterý, 9. července 2024, 22:21Odpovědět

Tomáš Benda

Falc, kdybych viděl vaše IQ testy, tak si leda smíchy poprskám monitor. Podle těch slaboduchých blábolů ho máte jak pytel kamení. A zřejmě si do toho rypáku dostával málo, když je z tebe takový jeliman. Ale to se může lehce změnit.

Středa, 10. července 2024, 12:50Odpovědět

Novák Vladislav

Technický dotaz na výši vašeho IQ, když jste ho již zmínil. Byl bych velmi překvapen, kdyby jste měl z Mensy vyšší počet naměřených bodů než já. Pamatujte si, že jste to vaše IQ zmínil sám, tak se pochlubte.

Středa, 10. července 2024, 01:35Odpovědět

Jiří Falc

Když to musíte vědět, tak 133. Nikdy jsem nepsal, že je vyšší, než vaše.

Středa, 10. července 2024, 09:44Odpovědět

Novák Vladislav

Přidejte 17 a dostanete se na moji hodnotu.

Středa, 10. července 2024, 12:10Odpovědět

Jiří Falc

Gratuluji, pěkný výsledek.

Středa, 10. července 2024, 13:31Odpovědět

Novák Vladislav

Já si dovoluji reagovat podobně jako vy. Staré pořekadlo říká, že jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá.

Úterý, 9. července 2024, 22:56Odpovědět

Lojza Lojzovic

nikdy nechápu když se něco takového děje a policie nekoná proč se místní nesejdou, baseballové pálky , železné tyče a nevyřeší problém po svém

Úterý, 9. července 2024, 16:15Odpovědět

Jiří Falc

Za klávesnicí jste silnej, nabádání k trestnému činu ublížení na zdraví dítěti ocelovou tyčí? A mně ostatní píšou v diskuzi, že jsem magor. :-D Pošlete nám potom video, jak jako hrdina řežete ocelovou tyčí nebo basebalovou pálkou nezletilou holku, která jí to udělala? Nebo bychom se na ní podle vás měli všichni střídat? Ne, kdepak, vy byste si za to sednout nešel. Vy jste ten poslední, kdo by se zvedl a něco takového udělal, vy máte jenom násilnické kecy pod anonymním profilem na bulvární stránce. Jste k smíchu.

Úterý, 9. července 2024, 21:56Odpovědět

Jiří Falc

Bože, to je fakt katastrofa. Holka dostala po rypáku a na zemi je pár kapek krve. Takhle se děcka mezi sebou bily vždycky a nikdy se to neřešilo. A taky kdo ví, která z nich si začala. Provokovat, to jo, nést následky, to už dnešní mládež neumí a běží domů za maminkou. Kdybych měl já chodit ve svém mládí do novin s každým monoklem nebo škrábanečkem, tak nepíšou o ničem jiném.

Úterý, 9. července 2024, 15:53Odpovědět

Lojza Lojzovic

Mlátit holky vy jste vážně degenerát

Úterý, 9. července 2024, 16:13Odpovědět

Jiří Falc

Umíte číst? Píše se tam, že se pobila s jinou holkou, se kterou měla osobní spory. Baby si mezi sebou snad nalískat můžou, ne? Dělají to docela běžně, je to pro ně jednodušší, než se pokoušet o komunikaci. A pokud si slečna z fotek se zmíněným osobním sporem začala? Článek je samozřejmě psán ze strany "oběti", ale jak víte, že ta druhá holka prostě už jen nedokázala vydržet dlouhodobé obtěžování nebo něco podobného? Vidíte pár kapek krve a hned máte jasno, kdo je chudinka. Já to neschvaluju, jen říkám, že se to dělo, děje a dít bude. A jestli šlo fakt o agresi ze strany té druhé? Tak pokud se tady slečna nechá zbít a nepostaví se na odpor, tak si na ni příště počká zas. Tak to prostě je. Nebo si myslíte, že si agresor počká na silnějšího? Půjde po tom, kdo se nechá. Realita není růžová. Necháš se jednou, necháš se vždycky. Není to hezké, ale neztrácel bych čas takovými zprávami. Je to jako napsat, že na Sahaře je písek. Nic nového pod sluncem.

Úterý, 9. července 2024, 17:04Odpovědět

Josef Volfík

...smysluplné využití volného času romských dětí...
Vždyť ony ho smysluplnně (tedy podle jejich pojetí smysluplnosti) využívají.

Úterý, 9. července 2024, 12:53Odpovědět

Teror mládeže ve Šternberku? Město řeší konflikty, po surovém útoku musela dívka do nemocnice  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.