Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

VIDEO: Celníci v Olomouckém kraji odhalují více pašovaných cigaret. Na hranicích pomohl i pes Ozark

Do poloviny srpna zajistili celníci v Olomouckém kraji více nelegálních cigaret než za celý loňský rok. Takřka 17 tisíc kusů našli u kontrolovaných osob v průběhu letních prázdnin, při odhalování nezákonného převozu tabákových výrobků pomohl i speciálně vycvičený pes Ozark. Celní správa se zaměřuje také na elektronické cigarety, na které se rovněž vztahuje daňová povinnost.

Téměř sedm tisíc cigaret našli celníci na severu Olomouckého kraje u polského řidiče, který mířiil přes státní hranici ve směru z polského Konrádowa do Zlatých Hor. „Na největším záchytu na česko - polské hranici se velkou mírou podílel i služební pes Ozark, jemuž se podařilo mezi větším množstvím pneumatik vypátrat v zadní části vozidla necelých 7 tisíc nelegálních cigaret. Na základě takového množství cigaret je nyní řidič podezřelý ze spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží, za který mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody,“ konstatoval mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz.

Blíží se začátek kontrol zakázaných starých kotlů. V Olomouci jsou úředníci přetížení dalšími úkoly

Také města a obce v Olomouckém kraji by se měly od 1. září začít zabývat kontrolami dodržování zákazu používání nejstarších typů kotlů na tuhá paliva. Úředníky příslušného odboru olomouckého magistrátu zaměstnává ale i rozsáhlá další agenda a...

Další z významnějších případů zaznamenala celní správa v krajském městě, ve čtvrti Slavonín. „Zde celníci nalezli 3600 nezdaněných cigaret u devětačtyřicetiletého Čecha,“ řekl mluvčí Kubenz.

Výrazné překročení zákonem povoleného limitu pro převážení elektronických cigaret odhalili celníci u muže, který jel na dálnici od Ostravy a směřoval do hlavního města. U elektronických cigaret se maximální množství pro převoz počítá dle množství jejich náplně, která může podle Kubenze činit nanejvýš 80 ml v rámci EU. „Dvaačtyřicetiletý Čech vezl 1700 nezdaněných elektronických cigaret s celkovým množstvím 3400 ml obsažené náplně. I na ty se přitom od prvního ledna vztahuje daňová povinnost,“ upozornil zástupce celní správy a doplnil, že fyzická osoba cestující v rámci členských zemí Evropské unie, může převážet v zákonem stanoveném limitu bez uhrazené spotřební daně maximálně 800 kusů cigaret.

V průběhu letošního roku zajistili celníci v Olomouckém kraji téměř 45 tisíc nelegálních cigaret s daňovým únikem přesahujícím 250 tisíc korun. „V letošním roce bylo v kraji zajištěno již více nelegálních cigaret než za celý loňský rok,“ podotkl David Kubenz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Celní správa ČR

Štítky Krimi, celní správa, nelegální cigarety, daňový únik, celníci, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Celníci v Olomouckém kraji odhalují více pašovaných cigaret. Na hranicích pomohl i pes Ozark  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.