Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

Náhradní matka podvedla více než dvě desítky párů. Vytouženého potomka na svět nepřivedla, ale peníze shrábla

Bývalá zdravotní sestra z Olomouce podle policie podvedla třiadvacet párů z celé republiky, kterým slíbila náhradní mateřství. Za plané sliby inkasovala částky v rozmezí od 10 000 do 50 000 korun. Žádné dítě ovšem na svět nepřivedla. Podvedené páry tak připravila nejen o peníze, ale i o naději na vytouženého potomka.

Kauza se táhne už dva roky

Na stopu falešné náhradní matky kriminalisty přivedl podvedený pár z Novojičínska, uvedl ředitel územního odboru Nový Jičín Tomáš Kvíčala. Vyšetřování kauzy se táhlo více než dva roky. 

Co do počtu poškozených je tento případ v rámci Česka ojedinělý," uvedl Kvíčala. Čtyřicetiletá žena z Olomouckého kraje podle policistů podvedla třiadvacet párů, které zoufale toužily po rodičovství a vlastním dítěti. 

K dopadení pomohl podvedený pár z Novojičínska

Policisté ocenili odvahu prvního páru z Novojičínska, který se rozhodl spolupracovat. Právě s jeho pomocí se policistům podařilo sérii podvodů zastavit. „Získali jsme číslo bankovního účtu, kam poslali peníze," uvedl kriminalista Pavel Kulajta. Dodal, že ve spolupráci s bankou na účtu našli další podezřelé transakce. Postupně kontaktovali i další poškozené páry.

Využívala svého vzdělání a lhala o předchozím těhotenství

Žena od roku 2021 postupovala prakticky pořád stejně. Zájemce o náhradní mateřství hledala prostřednictvím diskusních fór na internetu. Nabízela jim své služby za celkovou částku 300 000 korun, což byla podle kriminalistů dobrá cena. „Vystupovala vždy seriózně a fundovaně. Využívala k tomu i své vzdělání," uvedl Kvíčala.

Jejich důvěru si většinou získala, když pár ujistila, že v minulosti již cizí dítě úspěšně odnosila. Následně s nimi měla uzavřít ústní dohodu či písemnou smlouvu o náhradě nákladů spojených s asistovanou reprodukcí, průběhem těhotenství a porodem, a zavázat se tak k náhradnímu mateřství. 

Navštívila čtrnáct různých reprodukčních klinik

Žena byla v kontaktu postupně i se 14 reprodukčními klinikami v Česku. Několikrát se podrobila lékařskému vyšetření, zda je vhodná pro náhradní mateřství. Ve 13 případech podstoupila i asistovanou reprodukci.

Žena z Olomouce si díky podvodům užívala miliony. Život v luxusu utnuli kriminalisté

Život v luxusu si za nelegálně získané peníze užívala šestačtyřicetiletá žena, kterou zadrželi olomoučtí kriminalisté a obvinili z podvodu. Svou výřečností oklamala nejen své známé, kterým slibovala například mimořádné výnosy z investic a získala...

Těhotná byla jen jednou. Nakonec ale potratila. Policisté dokazují, že šlo o cílený podvod, tím, že často žena náhradní mateřství slibovala i několika párům najednou, dokonce s nimi navštěvovala i reprodukční kliniky. Ty mezi sebou nejsou propojené, proto bývalou zdravotní sestru nikdo nepodezříval z podvodu.

Až osm let za mřížemi

V momentě, kdy jí na účtě přistály první desítky tisíc, přestala s páry komunikovat a vymluvila se z domluvených schůzek a vyšetření. V některých případech sice měla dle domluvy na reprodukčních klinikách podstoupit lékařský zákrok spojený s transferem embrya, poté však měla budoucí rodiče informovat, že těhotenství nenastalo nebo došlo k potratu. Když páry chtěly své peníze zpátky, v drtivé většině případů je nevrátila. 

Svým jednáním žena poškozeným způsobila škodu přesahující 1,2 milionu korun. Obviněné nyní v případě odsouzení hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Vyšetřována je na svobodě. „Žena se úplně nepřiznala. Pouze uvedla, že z minulosti ví o některých svých pochybeních," doplnil Kulajta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky podvod, náhradní mateřství, peníze, klinika, těhotenství, dítě, reprodukce, rodiče, Olomoucký kraj, Olomouc, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náhradní matka podvedla více než dvě desítky párů. Vytouženého potomka na svět nepřivedla, ale peníze shrábla  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.