Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

Pokuty přes SMS neposíláme. Policisté upozorňují na nový trik internetových podvodníků

Už nejméně dva případy pokusů o novou formu internetového podvodu evidují policisté také v Olomouckém kraji. Lidé mohou obdržet podvrženou SMS zprávu, která vyzývá k zaplacení pokuty za dopravní přestupek přes odkaz na webovou stránku. Po zadání údajů se online šejdíři pokusí získat přístup k bankovnímu kontu a penězům.

Podvodné SMS jsou podle policejní preventistky Zuzany Slabé koncipovány tak, aby příjemce přiměly k prokliku na falešný web, kde podvodníci následně požadují zadání osobních údajů, včetně přihlašovacích údajů k bankovnímu účtu.

Muže z Olomoucka vystrašil e-mail o dluhu na daních. Desítky tisíc poslal podvodníkovi

V obavách z dluhu finančnímu úřadu postupoval čtyřicátník z Olomoucka podle instrukcí z e-mailové zprávy, kterou mu ovšem poslal podvodník. Muž podle pokynů odeslal 30 tisíc korun, případem se zabývá policie.

„V jednom z případů, které evidujeme, přišla třiašedesátiletému muži z Olomoucka na jeho mobilní telefon SMS zpráva, která ho informovala o pokutě za rychlost. Po rozkliknutí odkazu, který byl součástí zprávy, byl dotyčný přesměrován na webovou stránku, která slibovala snížení pokuty na polovinu, bude-li zaplacena do 18 hodin a také vyhnutí se ztrátě bodů. Muž správně rozpoznal, že půjde o jednu z nekalých praktik podvodníků, na odkaz nereagoval a zprávu okamžitě smazal,“ popsala policistka.

Naopak šestatřicetiletý muž z Prostějovska SMS zprávě od neznámého odesílatele uvěřil a kvůli výzvě k zaplacení pokuty se přes falešný odkaz dostal na stránku, kterou podvodníci vytvořili tak, aby vypadala jako oficiální prezentace ministerstva dopravy. „Na této stránce byla možnost tuto pokutu uhradit prostřednictvím internetového bankovnictví. Muž, mylně přesvědčený, že se jedná o skutečnou výzvu k zaplacení pokuty, se přes tuto stránku přihlásil do bankovnictví, jednalo se ale o podvrženou stránku. Této situace měl pachatel využít k pokusu k vytvoření smart bankingu a dobití kreditu na neznámém čísle. Naštěstí se mu to nepodařilo,“ uvedla Zuzana Slabá. O tomto typu podvodu informovali na webu Prostějova také strážníci městské policie.

Náhled falešného webu s podvodnými instrukcemi k uhrazení pokuty. Zdroj: prostejov.eu
Jak se bránit proti obdobným podvodům?
• Nereagujte na podezřelé SMS. Oficiální instituce nikdy nevyžadují platby prostřednictvím SMS s odkazy na webové stránky. Pokud obdržíte podobnou zprávu, neklikejte na odkazy a na zprávu nereagujte.
• Buďte opatrní. Nikdy nezadávejte přihlašovací údaje ke svému bankovnictví na stránkách, které vám byly zaslány prostřednictvím odkazů v SMS zprávách či e-mailech.
• Máte-li pochybnosti o pravdivosti přijatých informací, u dotčených institucí si je sami ověřte.
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Krimi, podvod, internet, SMS pokuta, falešný web, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuty přes SMS neposíláme. Policisté upozorňují na nový trik internetových podvodníků  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.