Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Senior pustil do svého bytu ženu, která tvrdila, že jde kvůli přeplatkům. Doma ho okradla o třicet pět tisíc

Pětaosmdesátiletého muže ve středu 7. února před polednem navštívila u něj doma v obci na Prostějovsku dosud neznámá žena. Ta muži tvrdila, že přichází kvůli vrácení přeplatku za spotřebu vody, vloudila se přímo do bytu a během další komunikace odvedla mužovu pozornost. Když se senior soustředil na jinou věc, odcizila mu podvodnice 35 000 korun z peněženky, která ležela na stole. Žena poté zmizela.

Muž ztrátu peněz zjistil později. „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádež, za který pachatelce v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ řekl policejní mluvčí František Kořínek.

Policie radí

  • Vyšší částky patří do banky. Protože jsou tito podvodníci velice „šikovní“ a přesvědčiví, senior zvyklý na jiné vzorce chování téměř nemá šanci při rozhovoru s nimi uspět. Proto základní radou policistů je nemít v domácnosti vyšší finanční částky než nezbytné na běžný provoz. Většinou se tak bude jednat o částky v řádů jednotek tisíců.
     
  • Nikoho cizího do bytu nepouštět. A to nejen nepouštět, ale vůbec neotevírat dveře. V České republice jsme zaznamenali i případy, kdy byl senior neznámým návštěvníkem ve vlastním bytě surově napaden. Z tohoto důvodu doporučujeme se vždy nejdříve přesvědčit, kdo stojí za dveřmi. K tomu můžeme použít velice jednoduchá a levná zařízení, jako jsou dveřní kukátko nebo dveřní řetízek. Zaběhnutou praxí distribučních firem je, že před potřebnou návštěvou například z důvodu revize či odečtu měřičů, zákazníka dopředu upozorní. Při návštěvě takového pracovníka pak požadujte jeho služební průkaz. V případě podezření pak doporučujeme věc telefonicky ověřit na zákaznické lince společnosti.
     
  • V případě jakéhokoli podezření na podobné jednání, by mělo být samozřejmým také oznámení na Policii ČR.

Foto PČR

Štítky senior, podvod, energie, přeplatky, okres Prostějov, František Kořínek, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior pustil do svého bytu ženu, která tvrdila, že jde kvůli přeplatkům. Doma ho okradla o třicet pět tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.