Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Trávník jde dolů. Hrací plocha Androva stadionu prochází velkou rekonstrukcí

Hrací plocha Androva stadionu v Olomouci prochází v těchto dnech rozsáhlou rekonstrukcí, která se musí pravidelně opakovat jednou za pár let. Práce za čtvrt milionu korun zahrnují například i výsev nového trávníků. Do začátku nové sezony by plocha měla být plně připravena.

Na trávník Androva stadionu najely těžké stroje v pondělí ráno, práce potrvají zhruba týden. Na řadu pak přijde technický úsek klubu.  

„Renovace zahrnuje i výsev nového trávníku. Pak už to bude na nás. Budeme muset hřiště kvalitně hnojit, sekat a dodávat mu živiny, jaké potřebuje,“ popisuje Dušan Romanovský, který se v Sigmě Olomouc stará o trávník přes 25 let.

Co je to Fibresand
Jedná se o namixovaný písek s umělými polymerový vlákny o šířce lidského vlasu. Na jednom metru čtverečným jich je přes 4 miliony. Je to proto, aby hřiště bylo zpevněné a nevykopávaly se drny.

Podobné rekonstrukce zažil již několikrát. „V roce 2006 jsme udělali velkou rekonstrukci. Začali jsme využívat anglickou technologii Fibresand. Tehdy jsme také zabudovali vyhřívání. Od roku 2006 jsme provedli rekonstrukce trávníku v letech 2010, 2014 a 2018. Standardní renovace jako provzdušnění nebo propískování provádíme každý rok,“ vysvětlil.

Každý trávník podle něho potřebuje dostatečnou závlahu a pravidelné sečení. „Zalévat se musí dobře, čili ani málo, ani hodně. Nejlapší je hřiště jednou za dva tři dny pořádně prolít, abychom pomohli kořenům. Seče se tak, abychom odsekávali jednu třetinu délky listu,“ popsal Romanovský.

Olomoucký fotbalový klub je za posledních 10 let vždy mezi první třemi kluby s nejlepším trávníkem v republice. 

Revitalizace neminou i další hrací plochy

Andrův stadion spadá do majetku města Olomouce, rekonstrukce přijde na 750 tisíc korun. „Snažíme se naše sportoviště udržovat ve špičkové kvalitě. Trávník je nezbytné jednou za pár let výrazně zrekonstruovat. Pevně věřím, že první domácí utkání v nadcházející sezóně odehrajeme na novém trávníku,“ uvedl náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS).

Revitalizací procházejí i další hrací plochy, které týmy SK Sigma Olomouc využívají. „Na hřišti číslo 2 Androva stadionu proběhnou v tomto týdnu renovace standardního typu. To znamená, že ho vyčešeme, zapískujeme a hloubkově provzdušníme strojem. V Řepčíně máme novou travnatou plochu. Na jaře jsme ji přeseli,“ dodal Romanovský.

Trenér Václav Jílek se po dvou letech vrací k fotbalistům Olomouce

Staronovým trenérem fotbalistů Olomouce byl jmenován Václav Jílek, který nahradí Radoslava Látala. Hanácký klub podepsal s bývalým koučem pražské Sparty dvouletou smlouvu. Jílek se vrací do Olomouce po dvou letech, jeho asistentem bude Jiří...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Sigma Olomouc

Štítky Andrův stadion, hrací plocha, trávník, rekonstrukce, Olomouc, hřiště, SK Sigma Olomouc, ODS, Martin Major

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trávník jde dolů. Hrací plocha Androva stadionu prochází velkou rekonstrukcí  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.