Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olympiáda startuje za týden. Kraj bude mít zastoupení v hokeji, lyžování i na snowboardu

Už za sedm dní vzplane olympijský oheň při zahajovacím ceremoniálu na Pekingském národním stadionu. Den před oficiálním startem her už by měla být v akci jedna z olympioniček z Olomouckého kraje, hokejistka Vendula Přibylová. Z regionu míří na hry celkem šestice českých reprezentantů.

Akce pod pěti kruhy je vrcholem dlouhodobé přípravy řady sportovců, jednou z nejsledovanějších součástí je olympijský hokejový turnaj. V dresu českého národního týmu budou v Pekingu bojovat Tomáš Kundrátek a David Krejčí. Hvězdný útočník HC Olomouc David Krejčí se pro tuto sezonu vrátil na rodnou Hanou z NHL, v extralize potvrzuje svou excelentní výkonnost. Jeden z nejproduktivnějších hokejistů soutěže se stal součástí olympijského výběru již potřetí. „Jsem samozřejmě rád, že moje jméno při nominaci padlo. Teď už jen doufám, že vše, co se týče nějakých covidových opatření, tam zvládneme a že přivezeme nějakou medaili,“ prohlásil pro klubový web elitní český forvard.

Do Pekingu by měl v pondělí zamířit také jeden z defenzivních lídrů třineckých Ocelářů, přerovský rodák a hráč se zkušenostmi z NHL Tomáš Kundrátek. Program hokejového klání na olympijských hrách odstartuje 9. února, pro dvaatřicetiletého beka se bude jednat o druhou účast na turnaji pod olympijskou vlajkou.

Pro Čechy začíná olympiáda už ve středu. Přinášíme kompletní program zimních her v Pekingu

Slavnostní zahajovací ceremoniál XXIV. zimních olympijských her v Pekingu je naplánovaný až na 4. února. Pro Českou republiku však začnou hry už ve středu. Drbna přináší kompletní program českých sportovců na letošních hrách.

Příznivci olomouckého hokeje budou na turnaji moct sledovat také jednu z nejvýraznějších osobností hanáckého týmu z posledních let, brankáře Branislava Konráda. Čtyřiatřicetiletý rodák z Nitry se od podzimu léčil s vážným zraněním, když ho protihráč při jednom z přípravných zápasů v pádu pořezal bruslí na krku. Populární gólman se ale dokázal vrátit zpět do hry a vysloužil si i pozvánku na hry, kde oblékne dres Slovenska.

Necelý týden před mužským turnajem vyjedou na led hokejistky. Ve výběru trenéra Paciny je také Vendula Přibylová. Pětadvacetiletá útočnice působila v Šumperku, Olomouci či Karviné, poté zamířila do zámoří, kde hrála v univerzitním týmu Maine. Poslední dva roky hají zkušená reprezentantka barvy švédského celku AIK Stockholm. Pro český národní tým žen se jedná o premiérovou účast na olympijských hrách.

Lyžaři z Jeseníku a snowboardistka z Loštic

V nominaci Českého svazu lyžařů je 36 jmen a mezi nimi i tři z Olomouckého kraje. Ze severu regionu zamířili do Pekingu jeseničtí běžkaři Jan Pechoušek a Adam Fellner. Odchovanci týmu FENIX SKI TEAM Jeseník jsou součástí šestičlenného výběru mužů pro běžecké lyžování, který čeká na hrách šest rozličných disciplín.

„Moc se těším, zúčastnit se olympiády je můj dětský sen, od té doby, co lyžuju. Závodit budu v úvodní části olympiády a doufám, že bych se potom mohl podívat na jiné sporty, třeba na to, jak hokejisté hrají o medaile,“ řekl pro Český rozhlas Olomouc čtyřiadvacetiletý rodák z Jeseníku Jan Pechoušek. Ten se specializuje na kratší tratě a připsal si v závěru loňského roku jeden z nejlepších výsledků v kariéře, na Světovém poháru ve sprintu v Drážďanech finišoval patnáctý.

První body ve Světovém poháru a kariérní maximum vylepšil loni v prosinci také Adam Fellner. Osmadvacetiletý závodník z Jeseníku má zkušenosti z mistrovství světa a bojuje na delších tratích také s tvrdou konkurencí soupeřů ze severských zemí či Ruska. Běžkaři před hrami pilovali formu na vysokohorském soustředění v italském Livignu a závěr přípravy pak proběhl v Krušných horách.  

Olympionička Anna Fernstädtová má cukrovku. S terapií pomohla i šumperská nemocnice

Závažný zdravotní problém v podobě cukrovky prvního typu odhalila vyšetření u skeletonistky Anny Fernstädtové. Nepříjemná zpráva zastihla česko-německou sportovkyni krátce před olympijskými hrami, kam však i po této diagnóze odcestuje. Odbornou...

Pod svaz lyžařů spadá také snowboarding, ve kterém bude Olomoucký kraj reprezentovat Vendula Hopjáková. Pětadvacetiletá sportovkyně z Loštic u Olomouce závodí ve snowboardcrossu, při její premiéře na olympijských hrách v Pchjongčchangu pro ni závod skončil v kvalifikaci velmi nepříjemným pádem a zraněním. Po čtyřech letech se vrací s touhou podat co nejlepší výkon v kategorii, kterou v Česku proslavila olympijská medailistka a jedna ze světových lídryň tohoho sportu Eva Samková.

Průběh loňské sezony výrazně pro olympioničku z Olomoucka ovlivnil covid a další zdravotní komplikace. Na začátku loňského prosince se vrhla do závodu Světového poháru po takřka roční pauze a obsadila patnáctou příčku. Teď už netrpělivě vyhlíží cestu a start na nejprestižnější světové akci. „Nedokážu vyjádřit, jak moc šťastná jsem a jak moc se těším! Strašně moc děkuji všem, bez kterých bych to nešlo a na Olympijské hry bych se dívala pouze s úžasem v televizi,“ napsala na sociálních sítích snowboardistka z Hané.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Česká hokejová reprezentace, hcocelari.cz, Svaz lyžařů České republiky, Czech SBX team

Štítky Sport, olympijské hry, hokej, lyžování, snowboard, Peking, Čína, Olomouc, Olomoucký kraj, snowboarding, hokejista, Vendula Přibylová, Pekingský národní stadion, HC Olomouc, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympiáda startuje za týden. Kraj bude mít zastoupení v hokeji, lyžování i na snowboardu  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.