Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vychováváme i hráče pro extraligu, většina ale bude hrát volejbal jen pro radost

PR článek

Petr Zapletal je předsedou a – společně s Vladimírem Vymětalem – spoluzakladatelem Volejbalové akademie mládeže Olomouc. Ta je volejbalovým klubem s největší mládežnickou i trenérskou základnou v Olomouci. Od září probíhají nábory dětí od 7 let.

Petře, jste volejbalovým světoběžníkem. Včetně Česka jste hrál pod vysokou sítí jako profesionál v celkem 10 zemích, k tomu připočtěme i více než dekádu v reprezentaci. Nemáte za ta léta volejbalu tzv. „až po krk“?
Nemám. (úsměv) Je pravda, že už hraji jen výjimečně, ale svůj život si bez míče neumím představit. I proto jsem založil volejbalovou mládežnickou akademii: abych mohl své zkušenosti předávat dále a ukázal dětem, že volejbal je krásný a skvělý sport. Dalším důvodem byla skutečnost, že Olomouc má bohatou volejbalovou historii ve výchově chlapců i děvčat, ale zatímco dívčí oddíly přetrvaly, chlapecké zanikly. To jsme s „VAMkou“ napravili a dnes jsme v Olomouci největším oddílem, který vychovává kluky i holky nejen pro vrcholový volejbal.

Jste tedy výhradně sportovní klub a někdo, kdo si chce jen tak „zapinkat“, ve VAM Olomouc nemá místo?
Naopak. Přijímáme úplně všechny. Jediné omezení máme u věku: přijímáme hráče až od 7 let. Jinak dveře nezavíráme před nikým. Volejbal je sport, který dětem umožňuje rozvíjet fyzické schopnosti, týmovou spolupráci a strategické myšlení. Sportování v kolektivu je učí důležitým sociálním dovednostem: komunikaci, respektu, fair play.

Děti u nás trénují podle věkových kategorií a v rámci regionálních či celostátních soutěží poměřují své schopnosti s ostatními vrstevníky. Pokud poctivě trénují, mají talent a další dispozice, mohou se jim otevřít dveře do mládežnických reprezentací a třeba i do profesionálních soutěží. Ve volejbalové extralize mužů dnes např. hrají tři naši odchovanci.

Většina dětí se ale volejbalu nikdy nebude věnovat profesionálně. Pokud si ke hře najdou vztah, když budou mít příležitost, tak si zahrají. Volejbal patří v Česku mezi pětici nejmasovějších sportů a volejbalový kurt je součástí téměř každého sportoviště. Ve VAMce získají dobré základy i pokročilejší dovednosti.

Jak probíhají nábory do VAM Olomouc?
Chlapci i děvčata trénují několikrát týdně v závislosti na věkové kategorii a své výkonnosti. VAM Olomouc má k dispozici tři tělocvičny: v Aplikačním centru BALUO v Neředíně, ve Střední průmyslové škole Božetěchova v Hodolanech a v ZŠ a MŠ prof. V. Vejdovského v Hejčíně.

Rodiče dětí ve věku od 7 let se mohou i se svými dítky přijít podívat na kterýkoli trénink. Prohlédnout si naše zázemí a seznámit se s trenéry.

Pro začátečníky je nejvhodnější zúčastnit se (ideálně po předchozí dohodě) ukázkového tréninku ve sportovní hale Střední průmyslové školy elektrotechnické v Olomouci, vchod je z ulice Jungmannova. Děti budou potřebovat pouze sportovní sálovou obuv a sportovní oblečení (ponožky nad kotníky, kraťasy, tričko) a chuť se něco naučit. Trénujeme v pondělí, ve středu a v pátek od 15.30 do 17 hodin.

Přihlášky a další informace najdete na webové stránce www.vaolomouc.cz.

Petr Zapletal je také učitelem tělocviku, informatiky a angličtiny na ZŠ Dr. Hrubého ve Šternberku. Jako trenér je dvojnásobným vítězem českého poháru ve volejbalu žen s týmem VK UP Olomouc. Od srpna 2024 trénuje extraligové volejbalistky Prostějova (asistent trenéra se specializací na práci s nahrávačkami).

Ohodnoť článek

Štítky volejbal, Olomouc, Česko, Petr Zapletal, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vychováváme i hráče pro extraligu, většina ale bude hrát volejbal jen pro radost  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.