Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zemřel Miroslav Rödr. Rodák z Olomouce, který sklízel úspěchy v Dukle i NFL

Ve věku 77 let zemřel Miroslav Rödr, první z Čechů, který si zahrál zámořskou NFL. Během své kariéry nastupoval za týmy Chicago Bears a Tampa Bay Buccaneers. V tuzemsku dvakrát vyhrál fotbalovou ligu s Duklou. O úmrtí rodáka z Olomouce informoval na Twitteru Luboš Brabec, který je autorem knih se sportovní tématikou.

Rödr se nejprve věnoval evropskému fotbalu, když například s Karlem Brücknerem pomohl Moravským Železárnám Olomouc k postupu do druhé ligy. Po tomto úspěchu netrvalo dlouho a přišla nabídka pražské Dukly.

Už v útlém věku nastoupil v nejvyšší soutěži k 45 utkáním a dokázal v nich vstřelit 13 gólů. V lize debutoval v sezóně 1963/64 za Duklu a za jiný klub již v nejvyšší soutěži nenastoupil. V Dukle také získal dva tituly. Tehdy mezi jeho spoluhráče patřil například Josef Masopust.

Ve svých dvaceti letech na sebe výrazně upozornil na Americkém poháru, kde v dresu fotbalové Dukly třikrát skóroval.

Milníkem v jeho životě se stal rok 1968, kdy emigroval do USA, kde se živil jako zedník a hrál za Sparta Chicago. Později se dostal do týmu amerického fotbalu Chicago Bears, za který si zahrál NFL.

Jeho životní příběh popsal v rozsáhlém článku sportovní novinář Luboš Brabec. Text je dostupný zde.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter.com

Štítky Olomouc, NFL, Miroslav Rödr, Dukla, fotbal, USA, FK Dukla Praha, National Football League, SK Sigma Olomouc, Chicago Bears, Tampa Bay Buccaneers, Twitter, Karel Brückner, Josef Masopust, Sparta Chicago

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Miroslav Rödr. Rodák z Olomouce, který sklízel úspěchy v Dukle i NFL  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.