Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Vznikne v Olomouci u Šantovky umělý slalomový vodácký kanál?

Vznikne v centru Olomouce umělý slalomový vodácký kanál, který by snesl mezinárodní měřítka? Je takové sportoviště v zájmu veřejnosti a přinese kromě sportovců prospěch i obyvatelům města? O těchto a dalších tématech se jednalo na úterní schůzi rady města Olomouce.

Vnímáme od začátku, že je to významná lokalita v centru města a že se zde již v minulosti podobný záměr řešil,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. „Přípravě projektu předcházely studie, které prokázaly, že v rámci města Olomouce je právě toto místo z pohledu výšek hladiny vody a dalších aspektů jediné vhodné pro vybudování podobného areálu,“ doplnil Aleš Jakubec.

Zástupci oddílu kanoistiky SK UP Olomouc Robert Knebl a Tomáš Slovák představili radním základní fakta o projektu, včetně mnoha ekonomických faktorů. Podle Roberta Knebla by vodácký kanál byl přínosem nejen pro sportovce, kteří by zde chtěli pořádat i mezinárodní závody na úrovni akademického mistrovství světa, ale i pro širokou vodáckou veřejnost, o čemž svědčí i vyjádření podpory z řady vodáckých klubů, z Českého svazu kanoistiky a Svazu vodáků ČR. Současně by ale podle něj byl jako zkulturněná část území přínosem i pro veřejnost. „Byl by to areál otevřený veřejnosti i rekreačním vodákům, s nábřežím upraveným k procházkám či posezení,“ uvedl Robert Knebl.

Radní se seznámili rovněž se stanovisky odboru životního prostředí a odboru koncepce a rozvoje. „Z hlediska ochrany životního prostředí mohu konstatovat, že vodácký kanál může například ve věci migrační propustnosti pro ryby a vodní živočichy plnit stejnou funkci, jako původně navrhovaný balvanitý skluz,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka. Investor podle něj ovšem musí prokázat, nakolik je vybudování slalomového kanálu veřejným přínosem a přesvědčit místní obyvatele. „Z pohledu územního plánu je záměr přijatelný. Náš odbor měl připomínky, které jsou řešitelné,“ řekl vedoucí odboru koncepce a rozvoje Marek Černý a upřesnil: „Chceme zachovat zeleň a řešit veřejná prostranství podél kanálu.“

Radní si vyslechli prezentaci kanoistů i názory odborníků. „Zajímali jsme se také o budoucí provozní náklady vodáckého kanálu. Chtěli bychom od kanoistického oddílu slyšet co nejpřesnější údaje,“ konstatoval náměstek Aleš Jakubec. Zástupci kanoistického oddílu popsali vybavení areálu fotovoltaickými články a reverzní turbínou, která bude zajišťovat průtok vody a současně vyrábět elektrickou energii. „Město není a nebude investorem tohoto projektu. Náš zájem jsme vyjádřili tím, že přispějeme investorovi na vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí. Ta teprve prokáže, nakolik je jejich záměr reálný,“ upozornil primátor Antonín Staněk.

Rada města nakonec schválila zařazení částky 250 tisíc korun do kapitoly nekrytých požadavků jako příspěvek na vypracování dokumentace. Ta teprve skutečně prověří životaschopnost celého projektu.

Zdroj: olomouc.eu

Štítky Olomouc, Šantovka, projekt, Aleš Jakubec, Tomáš Slovák, SK UP Olomouc, Antonín Staněk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikne v Olomouci u Šantovky umělý slalomový vodácký kanál?  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.