Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přes pády bojují dál. Mladí cyklisté z Olomouce vedou Český pohár a chystají se na reprezentaci

Po třech odjetých závodech Českého poháru je příjemný pohled na tabulku pro olomouckou mládežnickou cyklistickou stáj Mapei Merida Kaňkovský. Vedoucí příčky patří týmu z Hané v kategoriích juniorů i kadetů a to jak v týmovém, tak v individuálním žebříčku. Talentovaní jezdci z Olomouce dostali také pozvánku na červnový světový pohár do Německa.

Olomoucký mládežnický oddíl Mapei Merida Kaňkovský (MMK) vstoupil do nové sezóny závodů v silniční cyklistice na dvou frontách. V Českém poháru a Carla Kritérijní lize se mu daří na výbornou, když v týmech i jednotlivcích vede celková pořadí.

V Českém poháru BRILON Cup je lídrem seriálu závodů Štěpán Zahálka, jeho týmový kolega z MMK Jan Bittner je v celkovém pořadí třetí. „V Českém poháru musím kluky pochválit, protože se snaží dělat závody, neschovávají se. Soupeři si nás hlídají, jsme favoriti, tak s tím počítáme, ale kolikrát je to na úkor závodění ze strany soupeřů. Já svoje kluky toto neučím, aby se schovávali a jeli naplno až v posledním kilometru. Myslím si, že se to pak v dospělé kategorii projeví,“ řekl k prvním závodům sezony trenér a manažer olomoucké stáje Jiří Kaňkovský. Jeho slova potvrdil nedávno Tomáš Přidal, který ještě loni jezdil jako junior v olomouckém týmu a letos vyhrál Český pohár v mužích.

Pelotony profíků i budoucích hvězd: Olomoucký kraj přivítá prestižní Czech Tour a Závod míru

I v letošním roce budou silnice v Olomouckém kraji dějištěm dvou nejprestižnějších etapových cyklistických akcí v České republice. V červnu v Jeseníkách poměří během Závodu míru U23 síly talentované budoucí hvězdy světového pelotonu. Závěr...

Junioři se představí 10. a 11. června také na domácích silnicích u Olomouce a ve Starém Jičíně. MMK si zřejmě bude muset poradit bez dvou svých opor, Zahálka a Bittner si vysloužili nominaci do reprezentačního výběru pro Světový pohár v Německu. „Klukům dá závod na reprezentační úrovni hodně a my si poradíme, šanci dostanou další,“ dodal v tiskové zprávě Kaňkovský. Ten si pochvaloval, že junioři mohli jet závod Českého poháru dohromady s muži. „Technicky a takticky je to hodně posunulo a hned se to projevilo v dalších závodech.“ V dalším programu čekají tým z Hané také souboje na spojeném mistrovství ČR A SR na Slovensku a v srpnu prestižní závod Regionem Orlicka.

„V kategorii juniorek nesmíme zapomenout na výkony Adély Pittnerové, která byla druhá v  ČP BRILON Cupu v Kyjově a v celkovém pořadí poháru je při jedné absenci na výborné sedmé příčce,“ podotkl trenér Kaňkovský.

V mladší kategorii kadetů se největší pozornost soustředila na Závod míru v Jevíčku. Olomoucký tým cílil na dresy pro nejlepšího vrchaře a mladíka, v nabité konkurenci 170 závodníku z 15 zemí unikla tato meta svěřencům Jiřího Kaňkovského jen těsně. Matěj Piták byl druhý mezi vrchaři a Jakub Tesařík stříbrný mezi mladšími mladíky.

„V Jevíčku byla asi nejlepší konkurence, co jsem zažil. Bohužel nás ovlivnily pády kluků. Startovali jsme v šesti a do cíle dojeli jen tři borci. S některými jsme museli do nemocnice, ale většina se otřepala a jela dál. Za jejich přístup si jich nesmírně vážím a jsem na ně hrdý. Jsou to tvrdí chlapi a jdou za svým cílem,“ pochválil houževnaté sportovce z Hané Kaňkovský. Kromě pokračování Českého poháru čeká kadety Mistrovství ČR v Nové Pace.

 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Brychta

Štítky Sport, cyklistika, mládež, Mapei Merida Kaňkovský, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes pády bojují dál. Mladí cyklisté z Olomouce vedou Český pohár a chystají se na reprezentaci  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.