Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VOLBY 2022: Začalo druhé kolo voleb do Senátu, o hlasy voličů bojují Kantor a Brázdil. Jasno bude v sobotu

Druhé kolo voleb do Senátu začalo. O křeslo v horní komoře parlamentu na Olomoucku usilují Lumír Kantor z KDU-ČSL a Milan Brázdil z ANO. Volební místnosti se otevřely ve čtrnáct hodin a budou otevřené do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin. Jméno nového senátora bude známé v sobotu odpoledne.

Lumíra Kantora již veřejně podpořil kandidát na senátora za STAN, olomoucký prorektor Michal Malacka. Podporu získal kvůli názorovým shodám nyní také od Pirátů, potvrdil další neúspěšný kandidát na senátora Václav Ranc.

Milana Brázdila podpořila neúspěšná kandidátka a předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. O mandát senátora na Olomoucku v prvním kole usilovalo osm kandidátů.

Ve středu večer svou podporu Kantorovi oficiálně vyjádřil na sociální síti také emeritní přednosta I. chirurgické kliniky FNOL Čestmír Neoral (ODS), který skončil na třetím místě. "Aby si horní komora zachovala svůj standard svrchovaně demokratické a věcné instituce, kde vítězí smysl pro odpovědnost, odbornost a potřebný nadhled nad partikulárními zájmy a tématy, která mu nepřísluší, běžte prosím k volbám a dejte hlas kandidátovi koalice Spolu MUDr. Lumíru Kantorovi. Nejen ve světle dnešní televizní výměny názorů obou kandidátů je to jediná možná volba," uvedl Neoral.

VOLBY 2022: Do druhého kola senátních voleb v Olomouci postupují lékař Brázdil a senátor Kantor

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Olomouc postupují lékař Milan Brázdil z ANO a současný senátor a primář Lumír Kantor za KDU-ČSL. Brázdil má podle téměř konečných výsledků přes 32 procent hlasů, druhý Kantor 26 procent. Druhé kolo se koná...

Brázdil získal v prvním kole 32,46 procenta hlasů, druhý Kantor dostal 26,06 procenta hlasů. Na třetím místě skončil Čestmír Neoral (ODS) s 11,41 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí je Zuzana Majerová (Trikolora) s 9,93 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Václav Ranc (Piráti), volilo ho 6,90 procenta lidí. Šestý byl Michal Malacka (STAN) s 5,62 procenta. Voleb se zúčastnilo 40,70 procenta voličů.

Finále bude letos na Olomoucku obdobné jako před šesti lety, i tehdy do druhého kola postoupil Kantor s Brázdilem. Brázdil rovněž zvítězil v prvním kole, druhé kolo však opanoval Kantor, který nakonec získal 52,44 procenta hlasů. Ve druhém kole přišlo volit 18,72 procent voličů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, senát, druhé kolo, Olomoucko, Lumír Kantor, Milan Brázdil, Olomoucký kraj, ANO 2011, KDU-ČSL, Michal Malacka, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Zuzana Majerová Zahradníková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Začalo druhé kolo voleb do Senátu, o hlasy voličů bojují Kantor a Brázdil. Jasno bude v sobotu  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.