Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VOLBY 2022: Šumperk ovládne koalice ANO, Šumperáků a ODS. Člen kapely 05 a Radeček Polák se mandátu vzdá

Příští čtyři roky povede Šumperk koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. Starostou bude lídr ANO, senátor Miroslav Adámek. Člen šumperské kapely 05 a Radeček Ondřej Polák za Šumperáky, který získal nejvíce hlasů, se mandátu vzdá.

V šumperském městském zastupitelstvu, které má 27 členů, bude mít koalice 15 mandátů. V devítičlenné radě získá ANO pět míst, tři získají Šumperáci a jeden radní bude za ODS.

"Po 14 dnech, kdy jsme jednali napříč se všemi, kteří s námi jednat chtěli, jsme dnes podepsali memorandum v zastoupení ANO, Šumperáků a ODS. Starostu bych měl obsadit já, pokud budu na ustavujícím zastupitelstvu schválen, místostarosty by se měli stát Karel Hošek a Eva Kostecká za Šumperáky. Personální obsazení radních jsme zatím neřešili," uvedl Miroslav Adámek.

Lídr kandidátky Šumperáků Karel Hošek se do zastupitelstva nedostal, přeskočili ho jeho kolegové na druhém, třetím, čtvrtém a šestém místě. Mandát se v jeho prospěch vzdá dvojka kandidátky Ondřej Polák, člen šumperské kapely 05 a Radeček, který získal nejvíce hlasů. 

"Jsme funkční tým, všichni zastupitelé v kontextu rozsahu mé práce a lídrovství v kampani tuto variantu položili na stůl. Neočekával jsem to, že by byli tak velkorysí," řekl lídr Šumperáků Hošek. O tom, kdo se mandátu v jeho prospěch vzdá, rozhodovala podle něj především vytíženost v osobním i profesním životě. "Je to jeho rozhodnutí a jsem rád, že mi tuto možnost dal," doplnil Hošek, který by se měl stát pravděpodobně prvním místostarostou.

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

Zástupci koalice se shodli na tom, že vznikne uvolněná pozice radního pro energetiku a chytré město, a to i s ohledem na současnou energetickou krizi. "Město chce navíc dlouhodobě obsadit pozici energetika, ale nedaří se to. Ty pozice jsou tak lukrativní, že podle mne město nemá na to, aby zaplatilo takového odborníka. A zřizovat takovou pozici jen proto, abychom ji měli, podle nás není správné. Proto jsme zvolili cestu, že chceme mít politickou odpovědnost za toto odvětví," doplnil lídr ANO s tím, že ve vedení města tak budou působit čtyři uvolnění radní.

Mezi hlavní témata, která by se měla objevit i v programovém prohlášení koalice, patří podle Adámka čistota a údržba zeleně, rozšíření bytového fondu, snaha dostat kulturu do ulic a podpořit komunitní život, podpora drobných podnikatelů a také téma energetických úspor.

ANO získalo ve volbách deset mandátů, Šumperáci složení ze zástupců STAN a TOP 09, kteří skončili čtvrtí, mají čtyři mandáty a ODS jeden. V opozici tak skončí druhá Nezávislá volba se čtyřmi mandáty, která se vůči spolupráci s ANO vyhranila již před volbami, SPD se čtyřmi zastupiteli, sdružení Srdcem pro Šumperk v čele s bývalým starostou Tomášem Spurným se třemi zastupiteli a s jedním mandátem ROZUMNÍ.

V minulém volebním období koalici na počátku vytvořily ANO, Šumperáci a Pro Šumperk. Většinu tehdy zajistila jedním mandátem Irena Jonová z ČSSD. V průběhu volebního období došlo ke změnám.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky volby, komunální, koalice, starosta, Šumperk, ANO 2011, ODS, hudební skupina, Miroslav Adámek, Tomáš Spurný, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Šumperk ovládne koalice ANO, Šumperáků a ODS. Člen kapely 05 a Radeček Polák se mandátu vzdá  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.