Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2022: Soud zamítl poslední stížnost na volby v Olomouckém kraji. Týkala se Přáslavic

Olomoucký krajský soud zamítl nebo odložil všechny stížnosti na neplatnost komunálních voleb v Olomouckém kraji. Poslední stížnost se týkala Přáslavic na Olomoucku, v minulých dnech šlo o námitky z Jeseníku, Bouzova nebo Drahanovic.

Podle lídra kandidátky Sdružení nezávislých kandidátů v Přáslavicích Ludvíka Chodila, který návrh podal, nebyla volební schránka řádně zapečetěná, což mohlo ovlivnit hlasování. Podle soudu urna opravdu nebyla řádně zapečetěna, důkazy o hrubém ovlivnění výsledků hlasování však chybějí.

Chodil v návrhu uvedl, že na urně byla pouze jedna samolepka, která nebyla upravena do podoby pečeti, tedy byla bez razítek a podpisů, a podle ohybu na této samolepce bylo vidět, že s urnou muselo být manipulováno. "Volební schránka byla 'zapečetěna' jen touto samolepkou a zabezpečena malým zámkem, který byl umístěn na protější straně urny. Takové zapečetění ale umožňovalo komukoliv urnu otevřít bez porušení pečetící samolepky," uvedl navrhovatel. Jako důkaz označil ohyb na pečetící pásce na předložené fotografii urny. Poukázal i na to, že samotná volební místnost byla nevhodná pro konání voleb pro velký počet vstupů, od kterých mělo klíče vícero lidí.

Soud v této věci původně nařídil jednání, poté jej však odvolal s odůvodněním, že bude rozhodnuto bez jednání, dokazování však doplnil o stanoviska členů volební komise. Nakonec dospěl k závěru, že přesvědčivé důkazy o manipulaci s volební urnou chybějí a nesvědčí o tom ani zadokumentovaný ohyb pásky, který mohl vzniknout během jejího lepení. Urna by navíc kvůli širokému rámu a zámku nešla bez narušení pásky otevřít.

VOLBY 2022: Krajský soud bude řešit stížnosti na komunální volby v Jeseníku, Přáslavicích a Drahanovicích

Krajský soud v Olomouci bude řešit stížnosti na průběh nedávných komunálních voleb v Přáslavicích a Drahanovicích na Olomoucku a v Jeseníku. Soud dostal oznámení zpochybňující platnost voleb také v Bouzově na Olomoucku, ty už však zamítl, protože...

Na druhou stranu také podle soudu volební urna v Přáslavicích požadavkům zapečetění rozhodně neodpovídala. Volební schránka musí být totiž řádně zapečetěna ze všech stran a papírová pečetící páska musí být nalepena tak, aby zcela přiléhala k volební schránce. Opatřena navíc musí být podpisy členů volební komise. "Přesto předseda okrskové volební komise 'zapečetil' volební schránku páskou pouze na jedné straně, a to navíc nedbale," uvedla soudkyně Barbora Berková. Jakékoliv tvrzení o tom, že by byl výsledek voleb při řádném zapečetění urny a zabezpečení volební místnosti jiný, však podle soudu chybí.

V předchozích dnech soud zamítl také návrh týkající se neplatnosti voleb v Jeseníku. Podali jej zástupci kandidátky Nezávislí - Jeseník, kteří napadali sčítání volebních hlasů v jednom z volebních okrsků. Soud odmítl i několik volebních návrhů na neplatnost voleb v Bouzově na Olomoucku s odůvodněním, že byly podány předčasně. Soud obdržel i stížnost na volby v Drahanovicích, která však byla podána anonymně, a soud ji proto pouze založil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální, stížnosti, soud, obce, Olomoucký kraj, Přáslavice, Jeseník, samolepka, Bouzov, Drahanovice, Krajský soud v Ostravě, volební komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Soud zamítl poslední stížnost na volby v Olomouckém kraji. Týkala se Přáslavic  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.