Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Na silnicích v Olomouckém kraji zemřelo od začátku roku už 22 lidí

Letošní bilance dopravních nehod v Olomouckém kraji za uplynulé pololetí je v porovnání s loňským rokem podstatně tragičtější. Na silnicích v regionu do konce června zemřelo podle policejních statistik již 22 lidí, loni jich bylo o osm méně.

Zvýšil se také počet nehod. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Za nehodami podle policistů stojí často nepřiměřená rychlost. V posledním tragickém případu se na nehodě podepsal také alkohol.

"Za období od 1. ledna do 30. června letošního roku evidujeme v Olomouckém kraji celkem 2239 dopravních nehod. Při nich utrpělo 22 osob smrtelná zranění, 54 osob bylo zraněno těžce a 605 lehce," uvedla mluvčí. V porovnání s loňskou statistikou za pololetí vzrostl počet nehod o 208 snížil se však počet těžce zraněných. Loni se při nehodách těžce zranilo 76 lidí a téměř stejný počet jako letos utrpělo lehká zranění.

Mezi hlavní příčiny dopravních nehod patří podle Urbánkové nepřiměřená rychlost, nesprávné předjíždění, nedání přednosti a nesprávný způsob jízdy. Na poslední tragické nehodě, která se stala v neděli v Olomouci, se podepsal také alkohol. Řidič, jehož spolujezdec po nárazu osobního auta do stromu zemřel, nadýchal 1,8 promile alkoholu.

Statistiky zaznamenaly také větší počet obětí při jednotlivých nehodách. V kraji se v uplynulém pololetí staly tři nehody, při kterých zemřeli hned dva lidé. V březnu na Šumpersku zemřeli po nárazu osobního auta do stromu dva mladíci ve věku 19 a 20 let. Třetí muž byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice. Na konci března zemřeli u Velké Bystřice na Olomoucku po nárazu auta do stromu dva dvacetiletí mladíci, kteří ujížděli policejní hlídce. V dubnu u Mohelnice zemřeli dva lidé po střetu osobního auta s dodávkou. Další tři lidé utrpěli lehká zranění. Nehoda se stala na R35 na výjezdu z Mohelnice.

Letošní bilance nehod v regionu bude zřejmě tragičtější než v loňském roce.

Loni za celý rok zemřelo při nehodách v Olomouckém kraji 28 lidí.

Statistika nehod za pololetí

  pololetí 2014 pololetí 2015
počet nehod 2031 2239
počet usmrcených 14 22
počet těžce zraněných 76 54
počet lehce zraněných 606 605

Zdroj: PČR

Štítky havárie, Olomoucký kraj, dopravní nehoda, alkohol, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Olomouckém kraji zemřelo od začátku roku už 22 lidí  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.