Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Lidé odmítli pojmenovat jedno z náměstí po Václavu Havlovi

Obyvatelé Prostějova v anketě odmítli návrh pojmenovat Hlaváčkovo náměstí v centru města po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi. V anketě na internetu hlasovalo 4783 lidí a proti přejmenování náměstí bylo 4442 respondentů, sdělil včera primátorův náměstek Jiří Pospíšil.

Petici za přejmenování Hlaváčkova náměstí na náměstí Václava Havla podepsaly zhruba tři stovky lidí. Radnice poté na internetu uspořádala anketu, ve které se většina účastníků vyslovila proti tomuto návrhu. "Někteří občané zkrátka nepovažují přejmenování kteréhokoli náměstí či ulice v Prostějově za dobrý nápad. A to zejména z důvodu výměny všech dokladů a smluv a s tím spojenými komplikacemi pro lidi v takové lokalitě bydlící či podnikající," míní Pospíšil.

Případné užití jména bývalého prezidenta Havla v názvu náměstí by se navíc podle Pospíšila prodražilo o licenční poplatek, který si účtuje Knihovna Václava Havla a Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Poplatek činí zhruba 30.000 korun, podotkl náměstek.

František Josef Hlaváček, který žil v letech 1853 až 1937, pocházel z Teplicka. Profesí byl horník a působil také jako dělnický předák, novinář a básník, organizátor dělnických spolků a sociálně demokratický činitel. Účastnil se stávek a často byl za to vězněn. V Prostějově působil do února 1886 a kvůli perzekuci úřadů odcestoval z Prostějova do USA, kde v roce 1937 Chicagu zemřel. Hlaváček je autorem českého textu Písně práce.

Zdroj: ČTK

Štítky Václav Havel, Prostějov, anketa, František Josef Hlaváček, Jiří Pospíšil, Knihovna Václava Havla, USA, Chicago, okres Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé odmítli pojmenovat jedno z náměstí po Václavu Havlovi  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.