Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Muž našel na půdě osmdesát let staré přerovské pivo, odborníci teď budou zkoumat recepturu

Více než osm desítek let starou láhev s pivem vyrobeným v přerovském pivovaru našel Josef Hrabák na půdě rodinného domu v Hulíně. Historickou pivní láhev nálezce věnoval Pivovaru Zubr, jehož odborníci prozkoumají tekutý obsah a porovnají starou recepturu s tou nynější.

"Láhev jsme našli při vyklízení domku po tetě a podle vzhledu jsme usoudili, že se bude jednat o historický kousek. Nejprve jsem zvažoval, zda lahev přes internet nenabídnout nějakému sběrateli, ale nakonec jsem se rozhodl ji věnovat pivovaru, aby z ní mohlo mít užitek a radost co nejvíce lidí," řekl Hrabák, podle kterého láhev s pivem na půdě zřejmě zapomněl jeho prastrýc.

Ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček řekl, že podle vzhledu láhve a jejího uzávěru nalezené pivo pochází z 30. let minulého století, kdy byl sládkem přerovského pivovaru František Stradiot. "Je tedy možné, že v ruce držíme původní Zubr Grand, protože ten současný se právě prvorepublikovou recepturou inspiroval. Pivo projde detailní chemickou analýzou. Ta nám ukáže jeho přesné složení i vztah k současnému Grandu," uvedl.

Pracovníci Pivovaru Zubr historickou pivní láhev opatrně otevřou a budou analyzovat její obsah. "Chybět nebude také degustace a především srovnání receptur," podotkl Pluháček.

Zhruba sto let staré láhve s pivem našli letos v dubnu dělníci při rekonstrukci pivovaru v Záhlinicích na Kroměřížsku. Pivo po dlouhých desetiletích nepěnilo a bylo mírně zakalené. Jeho chuť účastníci degustace přirovnali k suchému vínu. Vzorky byly odeslány do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, jehož odborníci se při analýze zaměřili na kvalitu tehdy používaných surovin.

Zdroj: ČTK

Štítky pivo, půda, pivovar, Pivovar Zubr, Josef Hrabák, Hulín, Zubr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž našel na půdě osmdesát let staré přerovské pivo, odborníci teď budou zkoumat recepturu  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.