Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Toky v Olomouckém kraji klesly, pátrání po vodákovi pokračuje

V Olomouckém kraji platí první povodňový stupeň už jen na Blatě v Klopotovicích na Prostějovsku. Hladiny ostatních řek a menších toků, které se rozvodnily po pondělním dešti, klesly pod tuto hranici a vrátily se do normálních stavů. Vydatné deště dosud komplikovaly pátrání po šestadvacetiletém vodákovi, který je nezvěstný od nedělního podvečera. U Moravičan na Šumpersku jej strhl proud při splouvání Moravy na kanoi. Mladíka dnes hledá v terénu desítka policistů.

Hladina Blaty v Klopotovicích dosahuje 184 centimetrů, první povodňový stupeň je vyhlašován od 180 centimetrů. Hladina toku tam klesá, ale pozvolna, za 24 hodin klesla o 18 centimetrů. Třebůvka v Lošticích klesla pod první povodňový stupeň dnes ve 04:00, stejně jako Romže v Polkovicích. Na obou tocích platil ještě v úterý odpoledne druhý povodňový stupeň, stejně jako na řece Moravě v Moravičanech. I tam však hladina řeky postupně klesala a pod první povodňový stupeň se dostala o půlnoci.

Hladina Moravy v Moravičanech u Litovle se v úterý časně ráno přiblížila až k třetímu povodňovému stupni, který je tam vyhlašován při 300 centimetrech, naměřené maximum bylo 296 centimetrů. Právě v této oblasti strhl v neděli proud šestadvacetiletého vodáka. Po muži začali okamžitě pátrat policisté i hasiči, dosud však neúspěšně, hledání jim komplikovala rozvodněná řeka. V pátrání policisté pokračují také dnes. „Na pátrací akci se v tuto chvíli podílí desítka policistů, kteří budou prohledávat břehy zhruba v dvoukilometrovém úseku, a to od místa, kde pohřešovaného strhl proud, po vodní elektrárnu Nové Mlýny,“ řekla dnes šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Policisté podle policejní mluvčí vyhodnocují současnou situaci na řece s ohledem na možnost využití plavidel a další techniky. „O jejich nasazení bude rozhodnuto na základě aktuálních podmínek,“ dodala policejní mluvčí.

Policisté v regionu mají za sebou i jinou rozsáhlou pátrací akci, kdy v uplynulých téměř třech týdnech pátrali po seniorce z Oskavy na Šumpersku, pohřešované v souvislosti s bleskovými záplavami na začátku června. Tělo našli až ve středu minulý týden. Jde o druhou oběť záplav v Olomouckém kraji. První byla sedmačtyřicetiletá žena z Břevence, místní části Šumvaldu v okrese Olomouc.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, počasí, záplavy, policie, pátrání, Olomoucký, Olomoucký kraj, Blata, Moravičany, Morava, okres Šumperk, Klopotovice, okres Prostějov, Loštice, Třebůvka, Polkovice, Romže, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Toky v Olomouckém kraji klesly, pátrání po vodákovi pokračuje  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.