Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

FOTOGALERIE: V Jeseníkách dnes začala sezona. První lyžaři se vydali na svah v Branné, jezdil i Karlov

Několik desítek lyžařů a snowboardistů dnes odstartovalo nadcházející zimní sezonu v lyžařském středisku Branná v Jeseníkách, které tradičně spouští vleky jako jedno z prvních v zemi. Lyžovat se zde bude celý víkend. Vleky se dnes rozjely také v Karlově.

Za drobného sněžení se na sjezdovku v Branné vydali první nadšenci již brzy dopoledne. Sluníčko se chvílemi pokoušelo prorazit mraky, odpoledne však začalo sněžit více. Teploty se stále držely pod nulou, což nahrává vlekařům do dalších dnů.

"Je to skvělý pocit zahájit sezonu tak brzy. Máme zde prázdný svah úplně pro sebe a celý den lyžování," svěřovali se na parkovišti první natěšení lyžaři. Provozovatel střediska Rostislav Procházka potvrdil, že lyžovat se bude také o víkendu.

"My už máme sněhu, že ho můžeme i prodávat. Leží tady kolem šedesáti centimetrů, je to sníh přírodní i ze zasněžování. Lyžovat se bude do neděle a pak od příštího pátku tady budeme mít už kurz, tak vleky zůstanou v provozu celý další týden. Pak uvidíme, jak to dopadne, ale zřejmě už to necháme jet až do Vánoc, kdy bude hlavní nápor," plánuje Procházka.

Dnes se lyžovalo také ve Ski Aréně Karlov. "Jela zatím čtyřsedačka Express, vysněžena je jedna sjezdovka a právě před chvílí začalo večerní lyžování," potvrdil v podvečer zástupce areálu Boris Keka. Provoz včetně večerního lyžování bude rovněž až do neděle. "Počasí nám pomáhá, nepřetržitě se zasněžuje, padá další přírodní sníh, i když je mokrý, tak je stále pod nulou, podle možností se budou přidávat další sjezdovky," dodal Keka.

Slavnostní zahájení sezony bude v Karlově až příští týden v sobotu 9. prosince, kdy u Expressu zahraje kapela 05 a Radeček během jejich koncertního turné Hory. Cena skipasů se v Karlově zvedla o deset procent, nákup on-line je cenově výhodnější.

O tomto víkendu spustí provoz i níže položené středisko v Hrubé Vodě na Olomoucku, kde se bude lyžovat v sobotu i v neděli na části ze dvou páteřních sjezdovek. "Na svazích leží přes 40 centimetrů sněhu. Aktuální výhled počasí slibuje brzké spuštění lanové dráhy a obou páteřních sjezdovek v plné délce," řekl za středisko Tomáš Drápal. Areál v Hlubočkách zahájí sezonu podle všeho příští víkend.

Olomoucký kraj může místy zasypat přes třicet centimetrů sněhu. Výstraha platí až do sobotní půlnoci

Pro celý Olomoucký kraj a další oblasti země meteorologové vydali výstrahu před sněhem. Od zítřka až do sobotní půlnoci by ho mohlo napadnout od 10 do 25 centimetrů, místy až 35 centimetrů. Zároveň bude platit výstraha před sněhovými jazyky.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky sezona, začátek, vlek, lyže, snowboard, Jeseníky, svah, lyžař, sjezdovka, Olomoucký kraj, Hlubočky, Vánoce, Hrubá Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V Jeseníkách dnes začala sezona. První lyžaři se vydali na svah v Branné, jezdil i Karlov  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.