Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hrady a zámky v Olomouckém kraji ožijí Velikonocemi. Šternberk bude péct jidáše v historických kamnech

Prodloužením návštěvnické doby, ale i programem v podobě koncertů, jarmarků či vyzdobených interiérů oslaví velikonoční svátky hrady a zámky v Olomouckém kraji. Chystají i řadu překvapení, například na hradě Šternberk budou jeho pracovníci péct v historických kamnech pro návštěvníky velikonoční jidáše.

Hrad Šternberk bude otevřen po celé svátky, ode dneška až do pondělí. "Provázet budeme na obou návštěvnických okruzích. Výklad průvodců bude rozšířen a seznámí návštěvníky nejen s historií hradu Šternberk, ale rovněž s historií Velikonoc. Návštěvníci se dozvědí zajímavé informace týkající se nejvýznamnějších jarních svátků. V historických interiérech hradu bude instalovaná velikonoční výstava, v letošním roce nově doplněná o květinovou výzdobu," sdělil zástupce hradu Jan Gottwald.

Tradiční součástí Velikonoc je na hradě také velikonoční jarmark s tvořivými dílnami, uskuteční se v sobotu, o den později rozšíří prohlídky hradu vystoupení smíšeného pěveckého sboru Moravští madrigalisté z Kroměříže v Rytířském sále. V pondělí budou pracovníci správy hradu péct v historických kachlových kamnech v Liechtensteinské kuchyni tradiční velikonoční pochoutky - jidáše. Ochutnat dostane každý návštěvník.

Vyzdobené interiéry nabídne o Velikonocích také zámek v Čechách pod Kosířem, návštěvníci se mohou těšit i na rodinnou pátrací hru v parku, zaječí fotopoint nebo víkendové hrané prohlídky s velikonoční tematikou. Zámek chystá velikonoční soutěž o nejkrásnější kraslici na téma zámek a park v Čechách pod Kosířem. "Všechny soutěžní kraslice budou vystaveny v zámeckých interiérech, vítěze vyberou hlasováním návštěvníci trasy A, kteří absolvují prohlídku během velikonočních svátků," uvedl kastelán Martin Váňa.

Letošní turistická sezona v Olomouci bude v rakouském stylu. Chystají se koncerty, divadlo i ukázky gastronomie

Letošní turistická sezona a kulturní akce v Olomouci se ponesou v rakouském stylu. Na programu jsou koncerty, filmové projekce, divadelní představení i výstavy. Projekt vyvrcholí začátkem září na Horním náměstí. Příští olomoucká sezona bude již...

Doprovodný program k Velikonocům, kterým zároveň začne hlavní hradní sezona, chystá od pátku do pondělí i hrad Helfštýn na Přerovsku. "Návštěvníky pobaví vystoupení Studia bez kliky a výtvarné dílny. Poprvé v tomto roce se společně s průvodcem dostanou do historické mincovny a archeologické expozice. Oproti minulým letům bude velmi bohatě obsazena ukázková výstava tradičních řemesel. Kvůli tomu, že letos vychází svátky na tak brzký termín, kumštýři budou svůj um předvádět kromě ateliéru H-studia také v prostoru hradní galerie," řekl kastelán Jan Lauro. Návštěvu hradu zpestří také jarmark.

Zahájení sezony plánuje na Velikonoce také zámek Velké Losiny, nazdobené interiéry a velikonoční tradice zámek návštěvníkům nabídne od čtvrtka do pondělí. Na prohlídky velikonočně vyzdobeným hradem se mohou těšit lidé také na Bouzově, kde je čekají velikonoční dekorace a květinové vazby na prohlídkové trase Hrad se představuje. Na prvním nádvoří bude tradiční výtvarná dílna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad Šternberk

Štítky hrad, zámek, Velikonoce, Olomoucký kraj, Hrad Šternberk, interiér, svátek, Čechy pod Kosířem, jidáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady a zámky v Olomouckém kraji ožijí Velikonocemi. Šternberk upeče jidáše v historických kamnech  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.