Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Mladíci podle plánu starších kumpánů přepadli v Prostějově vytipovaného muže. Kriminalisté gang vypátrali

Organizovanou skupinu čtyř mužů, kteří se podíleli na loupežné přepadení vytipované osoby v Prostějově, odhalili a obvinili krajští kriminalisté. Čtveřici tvořili dva starší recidivisté, kteří přesvědčili k útoku dva mladíky. Loupež měla vynést statisíce korun, ale v odcizené tašce byly nakonec jen stokoruny a platební karty.

Případ loupežného přepadení v podání organizované skupiny z poloviny dubna se podařilo objasnit prostějovským policistům a kriminalistům ve spolupráci s kriminalisty odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Policisté zadrželi čtyři členy gangu, kteří vymysleli a uskutečnili závažný čin v Prostějově.

Podle policejního mluvčího Libora Hejtmana tvořili organizovanou skupinu dva muži ve věku 55 let, kteří plán zosnovali a řídili. Svou úlohu pak měli i dva mladíci ve věku jedenadvacet a pětadvacet let. Jejich úkolem byla samotné přepadení vytipovaného člověka. O zisk, který se měl podle představ zločinců pohybovat na úrovni 300 až 400 tisíc korun, se měli podělit rovným dílem. „Jeden ze starších členů skupiny zjistil informace ke dvaačtyřicetiletému muži z Prostějova, který měl mít u sebe statisíce korun a druhý mimo jiné obstaral na přepadení plynovou pistoli,“ sdělil mluvčí Hejtman.

Žena z Olomouce si díky podvodům užívala miliony. Život v luxusu utnuli kriminalisté

Život v luxusu si za nelegálně získané peníze užívala šestačtyřicetiletá žena, kterou zadrželi olomoučtí kriminalisté a obvinili z podvodu. Svou výřečností oklamala nejen své známé, kterým slibovala například mimořádné výnosy z investic a získala...

V neděli 14. dubna 2024 přijela čtveřice autem do Prostějova a starší muži dali mladším kolegům instrukce, jak mají při činu postupovat. „Ti se dozvěděli, že přepadený bude mít u sebe větší hotovost, odhadem 300 až 400 tisíc korun, kterou mu musí ukrást. Jakmile z domu na ulici Za drahou v Prostějově vyšel označený muž se svou o dva roky mladší přítelkyní, oba mladíci vystoupili z auta a s rouškami na tvářích se rozeběhli k páru. Jeden z nich zamířil plynovou pistolí na muže se slovy ‚policie, k zemi‘. Poté se oba útočníci na něj vrhli, strhli jej na zem a stále opakovali, že jsou od policie. Přitom mu sebrali koženou tašku, kterou měl přes rameno,“ vylíčil Hejtman.

Jeden z pachatelů se pokusil ukrást kabelku i překvapené partnerce vytipovaného muže. Ta na dvojici křičela, ať ukáží průkazy, pokud jsou od policie. Ženě se podařilo kabelku ubránit, a mladíci utekli na předem domluvené místo, kde je starší kumpáni vyzvedli. Očekávané statisíce ale v taštičce neobjevili, bylo v ní pouze několik stokorun a platební karty.

„Případem se okamžitě začali zabývat prostějovští policisté a kriminalisté. Ti zjistili, že se na činu podílela skupina čtyř osob. Tuto čtveřici se jim podařilo ztotožnit. Věc konzultovali s krajskými kriminalisty, kteří si případ převzali až v průběhu realizace. Společně se jim podařilo všechny čtyři pachatele vypátrat a zadržet. Dva nejstarší z nich čin popírali a shodou okolností byli v minulosti opakovaně odsouzeni pro majetkovou trestnou činnost,“ komentoval mluvčí Policie ČR. Pro starší členy skupiny žádali policisté umístění do vazby, čemuž soud vyhověl. Stíhání jedenadvacetiletého a pětadvacetiletého muže probíhá na svobodě. Muže kriminalisté viní ze zvlášť závažného zločinu loupež a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. „Všem obviněným hrozí tresty odnětí svobody od pěti do dvanácti let,“ uzavřel Libor Hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Krimi, loupež, loupežné přepadení, násilí, loupež Prostějov, organizovaná skupina, Policie ČR, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladíci podle plánu starších kumpánů přepadli v Prostějově vytipovaného muže. Kriminalisté gang vypátrali  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.