Chcete oživit sváteční stůl? Zkuste cukroví z Olomouckých tvarůžků

Autoři | Foto A.W. Olomoucké tvarůžky

Vánoční pečení nemusí být jen o tradičních receptech. Překvapit dokáže i slané cukroví a do některých receptů se mohou hodit i známé Olomoucké tvarůžky. Například linecké košíčky s tvarůžkovým taveným sýrem nebo profiterolky s tvarůžkovým krémem překvapí každou sváteční návštěvu.

„Slané vánoční pečení se u nás začíná objevovat čím dál častěji. A.W. Olomoucké tvarůžky jsou pro tyto recepty ideální, protože dodají výraznou chuť a zároveň udrží pokrmy lehké,“ vysvětlil vedoucí marketingu společnosti A.W. Olomoucké tvarůžky Leoš Kalandra.

Tvarůžky jsou navíc vhodné i pro bezlepkovou dietu a mají také nízký obsah tuku. Podle Kalandry je použití tvarůžků ve vánočních receptech ukázkou, jak se může tradiční surovina proměnit v něco moderního, svěžího a lehčího.

Linecké košíčky s domácím tvarůžkovým taveným sýrem

Ingredience (15 kusů)

Těsto: 160 g hladké mouky, 80 g studeného másla, 1 žloutek, 1 lžička soli, 2 lžíce studené vody

Náplň: 125 g Olomouckých tvarůžků (Věnečky), 25 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžička jedlé sody

Na ozdobu: červený rybíz (čerstvý nebo mražený)

Prvním receptem, který může překvapit vánoční návštěvu jsou linecké košíčky s domácím tvarůžkovým taveným sýrem. V misce smícháte mouku se studeným nastrouhaným máslem, žloutkem, solí a vodou. Vypracované těsto musí alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Z něj následně vypracujete košíčky a pečete je přibližně 15 minut při 180 stupních Celsia.

Tvarůžky rozpustíte v hrnci s máslem, přidáte tvaroh a jedlou sodu. Jakmile směs zřídne, odstavte ji, nechte lehce vychladnout a nastříkejte jí do upečených košíčků. V chladu necháte košíčky ztuhnout a ozdobíte rybízem

.

Profiterolky naslano s tvarůžkovým krémem a grilovanou zeleninou

Ingredience (20 kusů)

Těsto: 250 ml vody, 60 g másla, 130 g hladké mouky, špetka soli, 3 vejce

Krém: 150 g ricotty, 80 g zakysané smetany, 80 g Olomouckých tvarůžků

Zelenina: směs cukety, papriky, lilku či rajčat, olivový olej, hrst polníčku

Vodu s máslem a solí přivedete k varu, přisypete mouku a směs mícháte, dokud se těsto neodlepí ode dna. Necháte zchladnout a postupně zašleháte vejce. Těstem naplníte cukrářský sáček, vytvoříte malé bochánky a upečete je při 200 stupních Celsia dozlatova. Po upečení je třeba každý kousek propíchnout a nechat vychladnout.

Nakrájíte zeleninu, potřete olejem a krátce ogrilujete. Ricottu smícháte s nastrouhanými tvarůžky a zakysanou smetanou. Vzniklou směsí naplníte vychladlé profiterolky a doplníme grilovanou zeleninou a polníčkem.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky cukroví, Olomoucké tvarůžky, recept, tvarůžky, linecké, profiterolky

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.