Dnes, 13:24
Vánoční pečení nemusí být jen o tradičních receptech. Překvapit dokáže i slané cukroví a do některých receptů se mohou hodit i známé Olomoucké tvarůžky. Například linecké košíčky s tvarůžkovým taveným sýrem nebo profiterolky s tvarůžkovým krémem překvapí každou sváteční návštěvu.
„Slané vánoční pečení se u nás začíná objevovat čím dál častěji. A.W. Olomoucké tvarůžky jsou pro tyto recepty ideální, protože dodají výraznou chuť a zároveň udrží pokrmy lehké,“ vysvětlil vedoucí marketingu společnosti A.W. Olomoucké tvarůžky Leoš Kalandra.
Tvarůžky jsou navíc vhodné i pro bezlepkovou dietu a mají také nízký obsah tuku. Podle Kalandry je použití tvarůžků ve vánočních receptech ukázkou, jak se může tradiční surovina proměnit v něco moderního, svěžího a lehčího.
Prvním receptem, který může překvapit vánoční návštěvu jsou linecké košíčky s domácím tvarůžkovým taveným sýrem. V misce smícháte mouku se studeným nastrouhaným máslem, žloutkem, solí a vodou. Vypracované těsto musí alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Z něj následně vypracujete košíčky a pečete je přibližně 15 minut při 180 stupních Celsia.
Tvarůžky rozpustíte v hrnci s máslem, přidáte tvaroh a jedlou sodu. Jakmile směs zřídne, odstavte ji, nechte lehce vychladnout a nastříkejte jí do upečených košíčků. V chladu necháte košíčky ztuhnout a ozdobíte rybízem
.
Vodu s máslem a solí přivedete k varu, přisypete mouku a směs mícháte, dokud se těsto neodlepí ode dna. Necháte zchladnout a postupně zašleháte vejce. Těstem naplníte cukrářský sáček, vytvoříte malé bochánky a upečete je při 200 stupních Celsia dozlatova. Po upečení je třeba každý kousek propíchnout a nechat vychladnout.
Nakrájíte zeleninu, potřete olejem a krátce ogrilujete. Ricottu smícháte s nastrouhanými tvarůžky a zakysanou smetanou. Vzniklou směsí naplníte vychladlé profiterolky a doplníme grilovanou zeleninou a polníčkem.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám