Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Na jaře čeká Muzikantskou stezku v Jeseníku obnova, stejně jako Editin pramen

Nový mobiliář i terénní úpravy čekají letos Muzikantskou stezku v Jeseníku, která strmě stoupá z vilové čtvrti ve městě k lázeňskému areálu na kopci.

Na projekt nazvaný Za dědictvím Vincenze Priessnitze v hodnotě 1,1 milionu korun získalo město dotaci 30 tisíc eur (772 tisíc korun) z fondu Euroregionu Praděd. Zbytek nákladů Jeseník zaplatí ze svého rozpočtu. Informoval o tom vedoucí oddělení cestovního ruchu radnice Jan Mrosek. „Od jara do léta letos proběhnou terénní úpravy horního partu Muzikantské stezky včetně doplnění mobiliářem a informační tabulí. Spodní část této přístupové cesty do lázní byla již realizována v minulosti," uvedl Mrosek.

Zároveň bude tento rok podle Mroska obnoven Editin pramen, který vyvěrá nedaleko Muzikantské stezky na konci třešňové aleje. Muzikantská stezka začíná na jedné z ulic v Jeseníku, poté stoupá přes koleje a pokračuje už jako parková cestička do svahu pod lázněmi. Nad lázeňskou vyhlídkou se napojuje na okruh přírodní kolonády. Pojmenování Muzikantské stezky souvisí s tím, že v minulosti tudy stoupali muzikanti z města, aby vyhrávali v osadě Gräfenberk.

Na místě osady nyní stojí Priessnitzovy léčebné lázně. Nad Jeseníkem poblíž Priessnitzových léčebných lázní byla už loni vysazena nová třešňová alej čítající pět desítek stromů. Lemuje cestu vedoucí k Editinu prameni. Do akce pořádané spolkem Arnika se zapojila stovka lidí všech věkových kategorií. Vysazení stromořadí podpořila veřejnost ve sbírce s názvem Lopatka pro alej.

Autoři | Foto Facebook Priessnitzovy léčebné lázně a.s.

Štítky stezka, Muzikantská stezka, pramen, Editin pramen, obnova, příroda, Priessnitz, lázně, Jeseník, alej, Vincenz Priessnitz, kopec, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., jaro, Euroregion Praděd

Na jaře čeká Muzikantskou stezku v Jeseníku obnova, stejně jako Editin pramen  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.