Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Zákaz kůrovcové těžby na Suchém vrchu požadují ekologové

Ekologové požádali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby pomocí předběžného opatření zakázal těžbu kůrovcem napadených stromů v přírodní rezervaci Suchý vrch u Vrbna pod Pradědem v Jeseníkách.

„Situace je kritická," řekl  předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. Výjimku k těžbě v rezervaci Suchý vrch podle ekologů před několika dny vydala Správa CHKO Jeseníky. Rezervace Suchý vrh se rozkládá zhruba na 50 hektarech lesa a její vrchol podle Bačíka leží ve výšce 941 metrů nad mořem.

Na základě chybné výjimky vydané Správou CHKO v rozporu s pravidly stanovenými ministerstvem dochází k destrukci vzácné přírody v rezervaci Suchý vrch. Za ničení 180 až 200 let starých vzácných horských lesů nese plnou odpovědnost vedení Správy CHKO, které situaci v ochraně přírody dlouhodobě nezvládá," uvedl Bačík.

Výjimka vydaná Správou CHKO Jeseníky podle Iva Dokoupila z Hnutí Duha umožnila destruktivní zásahy proti kůrovcem napadeným stromům na 87 procentech plochy přírodní rezervace Suchý vrch. V tamních lesích byly podle Dokoupila krátce po vydání výjimky pokáceny už stovky stromů.

Někde jsou káceny i mohutné stromy v rozporu s pravidly dle vydané výjimky. Přitom v okolí rezervace je množství neasanovaných ohnisek kůrovce v hospodářských lesích a je zarážející, že jejich asanaci lesníci nezvládají, ale na okamžitý intenzivní zásah na území rezervace kapacity jsou," podotkl Dokoupil.

Ekologické organizace se proti rozhodnutí CHKO Jeseník odvolaly a zároveň požádaly MŽP, aby předběžným opatřením kácení stromů a používání chemických látek v rezervaci Suchý vrch zakázalo. „Správa opakuje závažnou chybu z loňska a stejně jako v případě Rejvízu i na Suchém vrchu jedná v přímém rozporu s metodikou MŽP, která celostátně určuje pravidla pro postup v kůrovcem napadených lesích v chráněných územích," uvedl Bačík.

Hnutí Duha spolu se Společností přátel Jeseníků se nedávno odvolalo i proti výjimce správy CHKO Jeseníky, která opět povolila likvidaci kůrovcem napadených stromů v okrajových částech národní přírodní rezervace Rejvíz v Jeseníkách, avšak tentokrát bez použití chemických přípravků. Na většině území rezervace Rejvíz už lesníci proti kůrovci zasahovat nebudou.

V Olomouckém kraji v posledních letech padly za oběť kůrovci, suchu a vichřicím stovky tisíc stromů. Obnova zdevastovaných lesů, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny měnící ráz krajiny, potrvá mnoho let a bude stát až stovky milionů korun. Kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Suchý vrch, ekologové, příroda, kůrovec, stromy, těžba, kůrovci, Jeseníky, strom, Richard Brabec, ANO 2011, Vrbno pod Pradědem, Hnutí DUHA, Rejvíz

Zákaz kůrovcové těžby na Suchém vrchu požadují ekologové  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.