Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

FOTO: Lanovku na Kraličák jako první vyzkoušeli zrzaví pasažéři v sudech

Bezmála dvě stě pivních sudů v pátek při zatěžkávacích zkouškách převážela nová šestisedačková lanová dráha v horském areálu Kraličák na Šumpersku, jehož majitelé letos do modernizace vybavení investovali 250 milionů korun. Výsledky zkoušek lanové dráhy od firmy Doppelmayr-Garaventa vyhodnotí Drážní úřad a poté bude zahájen její zkušební provoz.

Stavba nové lanovky v areálu Kraličák trvala osm měsíců a drážní zkoušky investici završí. „Drážní úřad následně vydá průkazy způsobilosti k jednotlivým dílčím systémům a celé lanové dráze. Dále provede praktické a znalostní zkoušky obsluhy a uvede lanovku do zkušebního provozu," řekla mluvčí areálu Petra Křížková.

Areál Kraličák nedaleko Starého Města na Šumpersku zabírá více než 600 hektarů a čítá 12 sjezdovek o celkové délce 10,5 kilometru. Sjezdovky jsou vybaveny sedmi vleky. Letos bylo do areálu investováno 250 milionů korun, další stovky milionů korun mají následovat v příštích letech. Díky postupným investicím by se měla zvýšit roční návštěvnost areálu z nynějších 215 tisíc až na 600 tisíc lidí v roce 2025.

Technici postupně zkontrolovali například rozběhové systémy nové lanovky a na závěr provedli zkoušky brzdných systému. Na sedačky lanovky kvůli simulaci plného zatížení umístili 185 sudů s pivem, které půjčil Pivovar Holba z nedalekých Hanušovic.

Nejmodernější svezení v České republice

Jakmile vládní opatření dovolí, návštěvníci horského areálu Kraličák si užijí tak trochu lepšího svezení, modernizovaná lanovka je u nás totiž ojedinělým dílem. Pochlubit se může hned čtrnácti patenty a kromě futuristického designu a vyšší bezpečnosti potěší lyžaře také vyhřívanými ergonomicky tvarovanými sedačkami. V České republice jde o svého druhu jedinečnou investici.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pivovar Holba, Kraličák

Štítky ČR, stavby, rekreace, lanovky, Stříbrnice, FOTO, lanová dráha, sud, okres Šumperk, Drážní úřad, investice, Petra Křížková, Česko, Staré Město, Pivovar Holba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lanovku na Kraličák jako první vyzkoušeli zrzaví pasažéři v sudech  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.