Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Jeseníkách platí druhý lavinový stupeň. Napadlo skoro půl metru sněhu

Jesenická horská služba dnes vyhlásila druhý lavinový stupeň z pětibodové škály. Horští záchranáři ho zvedli po dnešním měření na základě množství sněhu, které pokrylo hory v tomto týdnu. Na Ovčárně leží 140 centimetrů sněhu, za poslední dva dny napadlo 40 centimetrů sněhu.

Situaci v lavinových katastrech byli horští záchranáři zjišťovat dnes dopoledne. Na horách jsou čtyři stupně pod nulou a stále sněží.

"Co se týče lavinového nebezpečí, tak ode dneška platí druhý lavinový stupeň, a to až do odvolání. Důvodem je množství nového sněhu. V místě, kde jsme dnes byli měřit, bylo zhruba 80 centimetrů nového sněhu za poslední dva dny sněžení," uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Návrat zimy a především dostatečné množství sněhu využila řada běžkařů k návratu do hor. Na běžecké trasy vyrážejí například ze Skřítku nebo z Červenohorského sedla, stopy si však prošlapují sami.

Rolbaři počítají na některých místech s úpravou stop v pátek. "Ještě nekončíme," vzkázali nadšencům ve své skupině na sociální sít. "Upraveny trasy nyní nejsou, ale běžkaři a skialpinisté se tady pohybují," doplnil Hejtmánek.

Příznivci zimních sportů mohou po otevření hranic okresů, které byly několik týdnů uzavřeny kvůli vládním koronavirovým opatřením, vyrazit bez větších problémů i z Ovčárny. Vydat se odtud mohou směrem na Praděd či Švýcárnu.

Od pondělí je také obnovena autobusová kyvadlová doprava z parkoviště Hvězda na Ovčárnu, vzkázali turistům na svých webových stránkách zástupci restaurace na vysílači Praděd. V souvislosti s návratem návštěvníků do hor tam otevřeli od 10 do 16 hodin také výdejní okénko.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lavina, Horská služba, sníh, počasí, Jeseníky, Ovčárna, Praděd, Švýcárna, Červenohorské sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách platí druhý lavinový stupeň. Napadlo skoro půl metru sněhu  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.