Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na rozhlednu turniketem. Biskupská kupa prošla modernizací

Rozhledna Biskupská kupa u Zlatých Hor prošla modernizací. Turisté už si nebudou muset kupovat lístky u obsluhy a nový systém jim také ukáže obsazenost rozhledny. Polovinou nákladů na tuto modernizaci přispěl Olomoucký kraj.

Lidé mohou u nové samoobslužné pokladny platit hotově i kartou. Systém jim navíc ukáže aktuální obsazenost rozhledny. Tu ročně navštíví kolem 50 tisíc lidí. V zimě je věž otevřena pouze o víkendech, v průběhu roku se ale otevírací doba mění. Zájemci ji naleznou na webových stránkách.

Krajskou pokladnu vyšla modernizace rozhledny na skoro 200 tisíc korun. „Příspěvek Olomouckého kraje činil zhruba 193 tisíc korun, nicméně výhled z Biskupské kupy je k nezaplacení,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

Do Jeseníků dorazilo ochlazení a napadlo pár centimetrů sněhu. Lyžuje se na Ovčárně a v Kopřivné

V Jeseníkách se ochladilo, mrzne a napadl poprašek sněhu. Lidé si mohou zalyžovat v nejvýše položeném středisku na Ovčárně a v Kopřivné. Na Červenohorském sedle zastavili lanovky v pondělí, o dalším provozu se rozhodne podle vývoje počasí.

Zatupitelé podobný projekt na severu kraje podpořili už loni. Šlo o obnovu vyhlídky Čertovy kameny. „Aktuálně kraj dotuje také jízdu skibusů do Jeseníků i provoz roleb, které tam udržují běžkařské trasy,“ doplnila uvolněná zastupitelka pro vnější vztahy a cestovní ruch Milada Sokolová (ODS).

Biskupskou kupu nechal postavit německý turistický spolek MSSGV v roce 1898. Rozhledna postavená na počest padesáti let panování císaře Františka Josefa I. je tak nejstarší kamennou rozhlednou v Jeseníkách. Během obou světových válek věž sloužila jako pozorovatelna. Od roku 1966 byl vstup na rozhlednu zakázán a zpřístupněna byla až v roce 1998.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky rozhledna, modernizace, Biskupská kupa, Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Užite si zavčas, než vyprodajó celó republiku ! a taja v americe, bude zakázany aji chodit na hóby !

Neděle, 10. března 2024, 13:07Odpovědět

Na rozhlednu turniketem. Biskupská kupa prošla modernizací  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.