Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Senioři si můžou v případě ohrožení přivolat skrze speciální komunikátor na pomoc strážníky

Pomocí speciálního komunikátoru budou v úzkém spojení s městskou policií ohrožení senioři v Jeseníku. V novém projektu prevence kriminality jich bylo vybráno prvních patnáct. Hlasový komunikátor je v případě nebezpečí či ohrožení na životě okamžitě spojí s dispečinkem strážníků, kteří poté budou moci zalarmovat v případě potřeby hasiče či zdravotníky. Komunikátor má navíc pádový senzor, informoval mluvčí jesenické radnice Richard Kapustka. Podle vedení jesenické městské policie je tento projekt v Olomouckém kraji ojedinělý.

„Na hlasovém komunikátoru o velikosti zhruba větší krabičky od sirek, který se nosí jako přívěsek na krku nebo v kapse, stačí zmáčknout tlačítko SOS a na našem dispečinku se uvede do pohotovosti zařízení vydávající výstražné světelné i zvukové efekty, takzvaný maják. Okamžitě tak víme, že se člověk ocitl v nouzi a potřebuje naši pomoc. Hlasový komunikátor má navíc pádový senzor, takže když spadne na zem, spustí se u nás varovný signál," uvedl ředitel jesenické městské policie Miroslav Táborský.

Strážník na dispečinku se poté může se seniorem spojit a komunikovat s ním právě pomocí hlasového komunikátoru. „Podle mne je tento systém rychlejší a na ovládání pro seniory přehlednější než mobilní telefon. Do systému lze se souhlasem zájemce o tuto službu uvést všechny relevantní informace vedoucí k co možná nejefektivnějšímu zásahu v případě ohrožení," doplnil šéf strážníků. Mezi tyto informace patří například kontakt na blízké ale i údaje o zdravotním stavu.

Vedení jesenické městské policie se s projektem seznámilo v Břeclavi, kde tento systém praktikují již od roku 2015. Zpočátku tamní městská policie disponovala 25 hlasovými komunikátory, dnes jich obsluhuje 90, uvedl Táborský. „Věřím, že i v Jeseníku bude o tuto službu zájem. K dispozici máme 17 těchto zařízení, 15 bude určeno pro seniory a dva pro terénní pracovnice úřadu, které se při výkonu své práce setkávají s rizikovými situacemi," dodal ředitel městské policie.

Seniory zapojené do projektu vybrali sociální pracovníci, služba je pro ně zdarma. Do systému se mohou zapojit i další lidé, služba pro ně je však již placena. Celý projekt přišel na necelých 100.000 korun, velká část je hrazena z dotací. Městská policie v Jeseníku se do projektů prevence kriminality pravidelně zapojuje od roku 1998, od té doby jich podle mluvčího radnice Kapustky uvedla v život více než 50, celkové náklady převýšily devět milionů korun.

Autoři

Štítky komunikátor, ohrožení, senioři, nebezpečí, pomoc, Městská policie, obecní policie, projekt, Jeseník, Olomoucký kraj, Miroslav Táborský, prevence kriminality

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři si můžou v případě ohrožení přivolat skrze speciální komunikátor na pomoc strážníky  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.