Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Více než polovina obyvatel Olomouckého kraje žije ve městech

Statistici loni v Olomouckém kraji evidovali 402 obcí, mezi kterými bylo 30 měst, 12 městysů a jeden vojenský újezd. Celkový počet obyvatel Olomouckého kraje na začátku roku 2018 dosáhl 633.200, přičemž 56,2 procenta z nich žilo ve městech. Vplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Podle Retrospektivního lexikonu obcí 1850 až 1970 náleží nejstarší první písemná zmínka o obci z Olomouckého kraje městu Přerov a pochází z roku 1046. Naopak nejnovější první písemná zpráva o obci Vincencov je z roku 1798," komentovala údaje Joanna Pozdíšková z olomoucké pobočky ČSÚ.

Necelá šestina obyvatel Olomouckého kraje na začátku roku 2018 bydlela v krajském městě Olomouci (100.494 lidí), které je městem statutárním. Statutárními městy jsou také Prostějov (43.798 osob) a Přerov (43.565 osob). Z 30 měst v Olomouckém kraji měla nejméně obyvatel města Úsov (1181 lidí), Potštát (1183) a Žulová (1248).

Zvláštní postavení mezi obcemi kraje má podle Pozdíškové vojenský újezd Libavá. Nemá žádné obyvatele, ale svou výměrou 23.549 hektarů je nejrozlehlejší obcí Olomouckého kraje. Další pozice připadá s velkým odstupem Olomouci (10.333 hektarů) a Loučné nad Desnou (9434 hektarů. Naopak mezi nejmenší obce v kraji loni patřil Strukov na Olomoucku (52,9 hektaru), Oldřichov (94,7 hektarů) a Grymov (103,7 hektarů) na Přerovsku.

Nejvýše položenou obcí kraje je Ostružná na Jesenicku, ve které střed zastavěné plochy leží v nadmořské výšce 694 metrů. Nejníže položenými obcemi jsou Lobodice a Uhřičice na Přerovsku, které mají shodnou nadmořskou výšku 198 metrů.

Nejvzdálenější obcí od sídla kraje v Olomouci je Bílá Voda v severním cípu Jesenicka u hranic s Polskem. Její obyvatelé musí do krajského města překonat cestu dlouhou 141 km. „Ve srovnání s jinými obcemi mají nejdelší dopravní vzdálenost také do sídla správního obvodu obce s rozšířenou působnosti, tedy 40 km do města Jeseníku," upozornila Pozdíšková. Nejblíže středu krajského města je pak položena obec Křelov-Břuchotín, kterou dělí vzdálenost 5,1 kilometru.

Nejdelší název obce v kraji má 20 znaků. Je to například Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hustopeče nad Bečvou, Kobylá nad Vidnavkou, Luboměř pod Strážnou a Pavlovice u Kojetína. „V případě obce Buk naopak jde o nejkratší název složený ze tří písmen," řekla Pozdíšková.

Některé obce v Olomouckém kraji mají stejný název. Jsou to například Bohuslavice na Prostějovsku a Šumperku, Doloplazy na Olomoucku a Prostějovsku, Jindřichov na Šumperku a Přerovsku a či Lipová na Prostějovsku a Přerovsku.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, demografie, zajímavosti, obce, ČSÚ, Olomoucký, Olomoucký kraj, Český statistický úřad, Olomouc, okres Přerov, krajské město, Přerov, okres Prostějov, Vincencov, Šumperk, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než polovina obyvatel Olomouckého kraje žije ve městech  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.